Jedni jedzą mięso z rosołu, inni zastanawiają się, co zrobić z mięsa z rosołu, aby nie zmarnować. Mam dla Was propozycję pysznego pasztetu ze śliwką. To kolejny sposób na mięso z rosołu, które często wykorzystuję do przygotowania babeczek wytrawnych.
Co zrobić z mięsa z rosołu?
To pytanie często przewija się w wiadomościach na FB i w rozmowach. Pytań jest więcej odkąd na blogu jest pyszny przepis na babeczki z mięsem z rosołu. Najczęściej mięso z rosołu wykorzystywane jest do pierogów, krokietów, wkładka do zupy. Kilkakrotnie wykorzystałam pięso z rosołu do pieczonego pasztetu. Jednak kiedy po raz pierwszy zrobiłam pasztet smarowidło zdecydowanie wybieram prostszą, szybszą i smaczniejszą wersję w postaci pasztetu z suszoną śliwką ♥
Pasztet z mięsa z rosołu ze śliwką
- mięso z 1 udźca z indyka (sprawdza się także inne mięso, np. szponder, łata wołowa, mięso z kurczaka czy z innej części indyka)
- 8 – 10 śliwek suszonych (przy mięsie wołowym można dodać 12 sztuk)
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 1 – 2 łyżki sera twarogowego (ilość uzależniona od suchości mięsa)
- szczypta słodkiej papryki
- ulubiona zioła do smaku – u nas zazwyczaj: rozmaryn, tymianek, bazylia, szałwia, mięta
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę.
Taka pasta – pasztet idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba pełnoziarnistego, chleba chrupkiego. Co ważne wiem, co jem, bo nie zawiera żadnych zbędnych składników.
Wybierając poszczególne składniki warto wybierać te najlepsze. Jeśli nie znajdziesz śliwek bez siarki pamiętaj, aby przelać suszone śliwki wrzątkiem, aby pozbyć się siarki.
Serek twarogowy wybieraj taki z najkrótszym składem.
U nas nie ma podziału na dania dla dzieci, dania dla rodziców dlatego tak ważne jest wybieranie najlepszych składników do przygotowywanych posiłków.
Już nie mogę się doczekać wiosny i pierwszych nowalijek z własnego ogródka 🙂 ♥
3 komentarze
ooo proszę, świetny pomysł, muszę zrobić
Super pomysł!;-) Takiego jeszcze nie jadłam, więc może się skuszę i zrobię;-)
Ale mi narobiłaś smaka tym pasztetem