Jak zrobić zaczyn (rozczyn) ze świeżych drożdży?

by Matczyne Fanaberie

Zaczyn z drożdży pojawia się w każdym przepisie z ciastem drożdżowym. Pamiętam, że korzystając z zeszytu z przepisami mojej mamy zagadką było dla mnie stwierdzenie – przygotuj zaczyn. Podobnie jak wpis – porcja proszku do pieczenia, nic mi nigdy nie mówiło. Na szczęście mama dokładnie mi wytłumaczyła, jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży i co kryje się pod stwierdzeniem porcja proszku.

Składniki na zaczyn ze świeżych drożdży

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki letniego mleka

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Do miseczki rozkrusz drożdże. Zasyp je cukrem, dodaj mąkę i zalej letnim mlekiem. Pamiętaj, aby mleko było letnie, nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Przykryj ściereczką lub kloszem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość możesz zabierać się za ciasto drożdżowe.

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

WAŻNE: składniki na rozczyn odejmujemy od składników, które znajdziesz w przepisie na wybrane ciasto drożdżowe.

 

You may also like

8 komentarzy

Ula z prostoofinansach. 13 lutego 2017 - 17:55

Przydatna i konkretna rada 🙂

Odpowiedź
Gosia / Lady Och Mistrzyni 13 lutego 2017 - 18:03

Niby proste, ale chyba nie każdy wie co oznacza „zrobić zaczyn” 😉 Kiedyś też nie wiedziałam 😀 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 13 lutego 2017 - 18:04

Wiele osób mnie dopytywało, gdy pisałam „przygotuj zaczyn”, stąd też ta notka 🙂

Odpowiedź
Gosia 14 lutego 2017 - 08:01

Zaczyn niby banalnie proste zadanie. Ale jak się zapytałem wśród znajomych czy umieją. 2 osoby na 7 powiedziay, że tak.

Odpowiedź
janielka 14 lutego 2017 - 14:52

uwielbiam cisto drozdzowe.;)

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 14 lutego 2017 - 20:55

Ja też i zresztą dzieci także 🙂 Kiedyś myślałam, że to nieosiągalny poziom kulinarnych szaleństw, a z odrobiną miłości i pomocą Bosch MUMa

Odpowiedź
Rodzice & Dzieci 16 lutego 2017 - 08:48

Uwielbiam drożdże. Wczoraj robiłam bułki i o dziwo w przepisie zamiast mleka była ciepła woda. Wyszły super 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 16 lutego 2017 - 08:52

Tak, można zamiast mleka dodać wodę. Szczególnie ważne u osób, które nie tolerują mleka.

Odpowiedź

Zostaw komentarz