Zaczyn z drożdży pojawia się w każdym przepisie z ciastem drożdżowym. Pamiętam, że korzystając z zeszytu z przepisami mojej mamy zagadką było dla mnie stwierdzenie – przygotuj zaczyn. Podobnie jak wpis – porcja proszku do pieczenia, nic mi nigdy nie mówiło. Na szczęście mama dokładnie mi wytłumaczyła, jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży i co kryje się pod stwierdzeniem porcja proszku.
Składniki na zaczyn ze świeżych drożdży
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki letniego mleka
Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży
Do miseczki rozkrusz drożdże. Zasyp je cukrem, dodaj mąkę i zalej letnim mlekiem. Pamiętaj, aby mleko było letnie, nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykryj ściereczką lub kloszem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość możesz zabierać się za ciasto drożdżowe.
WAŻNE: składniki na rozczyn odejmujemy od składników, które znajdziesz w przepisie na wybrane ciasto drożdżowe.
8 komentarzy
Przydatna i konkretna rada 🙂
Niby proste, ale chyba nie każdy wie co oznacza „zrobić zaczyn” 😉 Kiedyś też nie wiedziałam 😀 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Wiele osób mnie dopytywało, gdy pisałam „przygotuj zaczyn”, stąd też ta notka 🙂
Zaczyn niby banalnie proste zadanie. Ale jak się zapytałem wśród znajomych czy umieją. 2 osoby na 7 powiedziay, że tak.
uwielbiam cisto drozdzowe.;)
Ja też i zresztą dzieci także 🙂 Kiedyś myślałam, że to nieosiągalny poziom kulinarnych szaleństw, a z odrobiną miłości i pomocą Bosch MUMa
Uwielbiam drożdże. Wczoraj robiłam bułki i o dziwo w przepisie zamiast mleka była ciepła woda. Wyszły super 🙂
Tak, można zamiast mleka dodać wodę. Szczególnie ważne u osób, które nie tolerują mleka.