Kulinarne, Kulinarne ABC

Jak zrobić zaczyn (rozczyn) ze świeżych drożdży?

13 lutego 2017
jak zrobić zaczyn z drożdży

Zaczyn z drożdży pojawia się w każdym przepisie z ciastem drożdżowym. Pamiętam, że korzystając z zeszytu z przepisami mojej mamy zagadką było dla mnie stwierdzenie – przygotuj zaczyn. Podobnie jak wpis – porcja proszku do pieczenia, nic mi nigdy nie mówiło. Na szczęście mama dokładnie mi wytłumaczyła, jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży i co kryje się pod stwierdzeniem porcja proszku.

Składniki na zaczyn ze świeżych drożdży

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki letniego mleka

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Do miseczki rozkrusz drożdże. Zasyp je cukrem, dodaj mąkę i zalej letnim mlekiem. Pamiętaj, aby mleko było letnie, nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

Przykryj ściereczką lub kloszem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość możesz zabierać się za ciasto drożdżowe.

Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży

WAŻNE: składniki na rozczyn odejmujemy od składników, które znajdziesz w przepisie na wybrane ciasto drożdżowe.

 

print

POLECANE WPISY