Keczup z cukinii

by Matczyne Fanaberie

Keczup z cukinii pojawił się w naszym domu w ubiegłym roku, jako prezent. Zasmakował nam i nawet poczyniłam próbę przygotowania własnego keczupu. Jednak to nie był ten czas, bo w garze z keczupem wylądowała zdecydowanie za duża ilość soli. Zostawiłam temat.

W tym roku postanowiłam się jednak zmierzyć z tematem cukinii  w wersji keczupu i wg wszystkich, którzy mieli okazję spróbować – próba zaliczona i proszą o przepis.

Mój keczup przygotowałam z cukinii uprawianej bez sztucznych nawozów więc nie obierałam skórki. Wszystkie wagi poniższych składników są podane już po oczyszczeniu warzyw.

Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Warto pamiętać, że cukinia jest warzywem dyniowatym, w którym nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

 keczup z cukinii

 

Keczup z cukinii

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej słodkiej papryki
  • 500 – 600 g cukru trzcinowego
  • Świeże zioła: oregano, bazylia, szałwia, mięta, rozmaryn
  • 1 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki soli
  1. Cukinię pokrój w kostkę i zasyp 2 łyżkami soli. Odstaw na 2 – 3 godziny.
  2. Paprykę pokrój także w kostkę, a cebulę w piórka i zasyp 2 łyżkami soli.
    Odstaw na 2 – 3 godziny.
  3. Po tym czasie wrzuć wszystkie warzywa wraz z sokiem, który puściły do jednego garnka i ugotuj do miękkości.
    Jeśli warzywa nie puszczą odpowiendnio dużo soków dolej trochę wody.
  4. Kiedy są już miękkie zestaw z ognia i odcedź. Zmiksuj wszystkie warzywa blenderem.
  5. W drugim garnku przygotuj zalewę. Wymieszaj i zagotuj: cukier, ocet oraz przecier pomidorowy, suszone pomidory. Gotuj przez 3 – 5 minut.
  6. Dodaj zalewę do warzyw, dodaj zioła i zagotuj przez 5 – 7 minut.
  7. Rozłóż do słoiczków i pasteryzuj przez 5 – 10 minut.

 keczup z cukinii

Cenna wskazówka:

  1. Odcedzony sok z warzyw można wykorzystać jako wywar do zupy. U nas idealnie sprawdził się do przygotowania zupy warzywnej. 

 keczup z cukinii

 keczup z cukinii weck

 keczup z cukinii

 keczup z cukinii

 

Keczup domowy z pomidorów

You may also like

Zostaw komentarz