Musztarda z miodem i sos chili

by Matczyne Fanaberie

Jadalne prezenty, czyli musztarda z miodem i sos chili Jamiego. Poniżej przeczytasz dokładne wskazówki jak zrobić musztardę samemu w domu 🙂

Idąc za ideą naszej Pierworodnej, że najlepsze są prezenty przygotowywane samemu chciałabym Was namówić do własnoręcznego przygotowania drobnych, ale obłędnie smacznych prezentów z okazji Bożego Narodzenia.

W ubiegłym roku wielu naszych znajomych zostało obdarowanych esencją waniliową,  lub domową nutellą z daktyli. Większość z nich stwierdziła, że „to jest prawdziwy prezent”, czym zmotywowali mnie do kontynuowania tej tradycji w tym roku.

Mam za sobą prezenty na słodko więc w tym roku stawiam na prezenty wytrawne, a wręcz pikantne 🙂

Niezbędny będzie do tego blender oraz dobrej jakości składniki. Podczas przygotowywania jadalnych prezentów wykorzystałam blender kielichowy Amica BTK 5011 IN, który każdego z domowników zachwycił z innego powodu.

Mąż zachwycił się designem, ja funkcjonalnością.
Dzieci cieszyły się z tego, że przez szklany dzban widać wszystko, co dzieje się w środku.

jak zrobić musztardę
musztarda miodowa jadalne prezenty pod choinkę

Jak zrobić musztardę?

Musztarda z miodem

  • 50 g gorczycy jasnej
  • 40 g gorczycy czarnej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 60 ml (4 łyżki) miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 105 ml (7 łyżek) oliwy z oliwek
  1. Wsyp do blendera 40 g gorczycy jasnej, 40 g gorczycy czarnej i wlej 7 łyżek oliwy z oliwek, 100 ml octu jabłkowego, 4 łyżki miodu, łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.jadalne prezenty pod choinkę
  2. Zblenduj wszystkie składniki na krem.
  3. Dodaj 20 g gorczycy (po10 białej i czarnej) wymieszaj i przełóż do słoiczka.
  4. Ozdób świątecznie.
jadalne prezenty musztarda
jak zrobić musztardę
jak zrobić musztardę
Jak zrobić musztardę?

Dzięki blenderowi od Amica z funkcją Pulse udało mi się szybko i sprawnie przygotować musztardę i pyszny sos chili. Miarka do odmierzania sprawdziła się idealnie podczas przygotowywania składników na domową miksturę. Dobre składniki i dobry pomocnik w kuchni w postaci sprzętu kuchennego to gwarancja sukcesu.

Wysoka moc silnika pomaga mamie, a podświetlenie LED sygnalizujące pracę urządzenia wręcz hipnotyzuje małych domowników.

Sos chili wg Jamiego 

  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łagodnych papryczek chili (u Jamiego 10 – 15)
  • oliwa
  • 4 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 puszki pomidorów w puszce lub 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 500 ml naturalnego soku jabłkowego

1. Obraną cebulę, czosnek, papryczki bez szypułek posiekaj i wrzuć do rondelka z oliwą, aby zmiękły i delikatnie się przyrumieniły.

jadalne prezenty pod choinkę

2. Dodaj chili w proszku, pokrojone pomidory, ocet, cukier, sok jabłkowy, 200 ml wody i dużą szczyptę soli i pieprz.

3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

4. Przelej zawartość do blendera i zmiksuj wszystko na gładką masę.

5. W razie potrzeby dopraw do smaku

6. Rozlej do wypasteryzowanych butelek lub słoików. Podpisz, zapakuj i podaruj jako prezent wielbicielowi ostrej kuchni 🙂

sos chili jadalne prezenty pod choinkę

Polecam Wam przygotowanie prezentów jadalnych, które zachwycą Waszych najbliższych.  Jeśli przygotowanie takich prezentów Was nie przekonuje zawsze możecie poprosić Świętego Mikołaja o prezent w postaci blendera. U nas blender kielichowy Amica IN zostaje u nas na dłużej 🙂

Z ważnych funkcji, które powinien mieć każdy blender będący pomocnikiem w domu warto wymienić:

  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • Nóż ze stali nierdzewnej
  • Funkcję kruszenia lodu

Co zatem wybierasz: list do Mikołaja z prośbą o blender, czy zabierasz się za pyszny i piękny prezent?

Może masz jakieś swoje sprawdzone pomysły na jadalne prezenty pod choinkę?
Podziel się nimi w komentarzu 🙂

jak zrobić musztardę

You may also like

9 komentarzy

Zwykła Matka 13 listopada 2017 - 16:41

Cudowny sprzęt, urocze słoiczki i oryginalny pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 listopada 2017 - 20:49

Takie pomysły lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
Buszującwkuchni 14 listopada 2017 - 11:38

Bardzo fajny pomysł z tymi prezentami! Ja często w prezentach daje domową granolę lub słoik wypełniony suchymi składnikami na babeczki/ muffinki i do tego listę z dokładnym przepisem i papilotki! 🙂

https://buszujwkuchni.com – zapraszam :))

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 8 grudnia 2017 - 20:11

Bardzo lubię też takie prezenty. Zawsze zachwycam się warstwami podobieranymi kolorystycznie w takich słojach 😉

Odpowiedź
Ola Uruszczak 15 listopada 2017 - 09:47

Super pomysł. Ja sama lubię dostawać takie rzeczy – bo to praktyczne, smaczne, a i zaczątek rozmowy dobry (pytania o przepis zawsze w cenie) 🙂 Ja nutellę robiłam z awokado!

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 16 listopada 2017 - 09:14

U nas z awokado jakoś się nie przyjęła, ale będziemy jeszcze robić powtórkę

Odpowiedź
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl 16 listopada 2017 - 12:12

Wspaniały pomysł! A mnie coraz bardziej podobają się Twoje inspiracje! (Nasza rozmowa na IG a propos lunchboxów).
Uważam, że to świetne prezenty. Blender w domu mam, chociaż troszkę już szwankujący, ale teraz biorę sę za szukanie inspiracji na pyszne prezenty 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 16 listopada 2017 - 20:12

Mnie zawsze zachwycały własnoręcznie przygotowane prezenty 🙂
Cieszę się, że znajdujesz wartościowe inspiracje dla siebie. Widziałaś dzisiejszy wpis o lunchboxach z naleśnikami?

Odpowiedź
Anna Omiecińska 19 listopada 2017 - 15:06

Wow, super pomysł. Pamiętam, jak kiedyś dostałam od przyjaciółki dżemy i nalewki i to był naprawdę fajny prezent. Przynajmniej na pewno się nie zmarnuje i nie okaże zbędny. Tylko trzeba mieć trochę zmysłu estetycznego, więc ja chętnie przyjmę takie prezenty, ale od siebie postanawiam jednak zakupić.

Odpowiedź

Zostaw komentarz