Kulinarne, Napoje, Przetwory

Domowy sok malinowy

7 września 2016

Maliny to jeden z tych owoców, który kojarzą mi się z dzieciństwem. Z łezką w oku wspominam poszukiwania najpiękniejszych owoców w leśnych zagajnikach, które znała tylko babcia i potajemnie zabierała mnie w te cudowne okolice. Robiła potem sok malinowy.

Sok z malin był u nas zawsze domowy, robiony przez mamę lub babcię Marysię. Niestety nie poznałam receptury mojej babci, ale udało mi się poznać przepis mojej mamy. W tym roku postanowiłam, korzystając z obfitości owoców malin u sąsiadki, sama przygotować malinową miksturę.

Sok z malin to najlepsze naturalne lekarstwo. Wszelkie sklepowe soki to tylko nieudane próby soku malinowego.
W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Owoce to bogactwo witamin ( C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo).

sok z malin na przeziębienie

Domowy sok z malin

składniki na około 2,5 litra
  • 3 kg malin
  • 900 g cukru
  • 850 ml wody

Przygotuj owoce. Maliny dokładnie przebierz i umyj.
Zagotuj cukier z wodą w garnku aż powstanie syrop cukrowy.
Wrzuć maliny do garnka z gotującym syropem cukrowym i delikatnie gotuj przez 45 – 50 minut.
Pod koniec gotowania owoce w większości się rozpadną.
Zlej sok przez sito do butelek.

Można zostawić bez pasteryzacji jednak ja dla pewności zagotowuję przez 20 minut butelki, aby mieć pewność, że wytrzymają całą zimę.

sok malinowy

 

sok z malin

print

POLECANE WPISY