Boże Narodzenie, Kulinarne, Przetwory, Śniadania, Zero Waste

Masło pierniczkowe – zero waste po Świętach

26 grudnia 2018
masło pierniczkowe

Masło pierniczkowe to idealny pomysł na jadalny prezent. U nas pojawiło się jednak po Świętach, gdy ilość pierniczków wyprodukowanych i otrzymanych przerosła nasze możliwości.

Przepis znalazłam w polskim magazynie Jamie z 2016 roku. Bardzo żałuję, że ten magazyn nie ukazuje się już w wersji polskiej.

Ta propozycja idealnie wpisuje się w ideę zero waste i dbanie o to, aby nic się nie zmarnowało po Świętach. Naszym hitem od kilku lat jest ryba w cieście francuskim, czy pasta rybna, gdy już nikt nie może patrzeć na odgrzewanego karpia.

Masło pierniczkowe, czyli świąteczne zero waste

  • 150 g pierniczków
  • 15 g masła
  • 25 g mleka w proszku
  • 100 ml mleka
  • skórki pomarańczy, małe pierniczki do dekoracji

Z powyższych składników otrzymacie jeden słoiczek. Najsmaczniejsze masło z pierniczków otrzymasz z domowych pierniczków.

Masło pierniczkowe – jak przygotować?

  1. Połamane ciasteczka zblenduj na proszek.
  2. W rondelku zagotuj mleko z masłem i mlekiem w proszku.
  3. Gorące leko połącz z proszkiem pierniczkowym. Blenduj do uzyskania gładkiej masy pierniczkowej.
  4. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Masło pierniczkowe będzie ciekawym dodatkiem do wafli, do kremu bezowego bądź jako zamiennik domowej nutelli do pieczywa.

print

POLECANE WPISY