Masło pierniczkowe to idealny pomysł na jadalny prezent. U nas pojawiło się jednak po Świętach, gdy ilość pierniczków wyprodukowanych i otrzymanych przerosła nasze możliwości.
Przepis znalazłam w polskim magazynie Jamie z 2016 roku. Bardzo żałuję, że ten magazyn nie ukazuje się już w wersji polskiej.
Ta propozycja idealnie wpisuje się w ideę zero waste i dbanie o to, aby nic się nie zmarnowało po Świętach. Naszym hitem od kilku lat jest ryba w cieście francuskim, czy pasta rybna, gdy już nikt nie może patrzeć na odgrzewanego karpia.
Masło pierniczkowe, czyli świąteczne zero waste
- 150 g pierniczków
- 15 g masła
- 25 g mleka w proszku
- 100 ml mleka
- skórki pomarańczy, małe pierniczki do dekoracji
Z powyższych składników otrzymacie jeden słoiczek. Najsmaczniejsze masło z pierniczków otrzymasz z domowych pierniczków.
Masło pierniczkowe – jak przygotować?
- Połamane ciasteczka zblenduj na proszek.
- W rondelku zagotuj mleko z masłem i mlekiem w proszku.
- Gorące leko połącz z proszkiem pierniczkowym. Blenduj do uzyskania gładkiej masy pierniczkowej.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Masło pierniczkowe będzie ciekawym dodatkiem do wafli, do kremu bezowego bądź jako zamiennik domowej nutelli do pieczywa.