Kulinarne, Przetwory

Gruszki w syropie

29 sierpnia 2018
gruszki w syropie

Gruszki w syropie rozgościły się już w naszej spiżarni. Jesień, jak każda pora roku ma swoje uroki, a dynie, gruszki, dzika róża to nieodłączni jej towarzysze. Kocham smak prawdziwych polskich gruszek, które są jedyne w swoim rodzaju. Ten smak i zapach to nieodłączni towarzysze jesiennych zbiorów.

W tym roku dostałam dorodne i soczyste gruszki więc szukałam smacznego pomysłu na zachowanie ich smaku na zimowe poranki do owsianki dla Pierworodnej.

Domowe gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Składniki na gruszki w syropie – 3 słoiki
  • 8 dużych, twardych gruszek
  • 1 litr wody
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka goździków
  • cynamon kora

Sposób przygotowania domowej wersji gruszek w syropie

  1. Obierz gruszki i przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
    Pokrój gruszki na ćwiartki lub ósemki w przypadku dużych gruszek.
  2. Umieść wszystkie gruszki w misce i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Zagotuj w garnku wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
  4. Włóż gruszki do przygotowanego syropu cukrowego i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
  5. Wyjmij gruszki i ułóż we wcześniej przygotowanych, wyparzonych, słoikach.
  6. Ponownie zagotuj syrop i zalej gruszki.
  7. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Gruszki w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowane gruszki w syropie idealnie sprawdzą się do deseru. Moga zastąpić gruszki karmelizowane. Doskonałe będą także do ciasta i ukochanej owsianki.

Cynamon i goździki nadają cudowny aromat i smak.

Ważne, aby wybierając owoce do przetworów postawić na twardą odmianę. Zbyt miękkie owoce nie będą dobre na gruszki w syropie. Te miękkie i bardziej dojrzałe warto wykorzystać do przygotowania pysznego dżemu z imbirem. 

Dżem gruszkowy z imbirem

print

POLECANE WPISY