Gruszki w syropie rozgościły się już w naszej spiżarni. Jesień, jak każda pora roku ma swoje uroki, a dynie, gruszki, dzika róża to nieodłączni jej towarzysze. Kocham smak prawdziwych polskich gruszek, które są jedyne w swoim rodzaju. Ten smak i zapach to nieodłączni towarzysze jesiennych zbiorów.
W tym roku dostałam dorodne i soczyste gruszki więc szukałam smacznego pomysłu na zachowanie ich smaku na zimowe poranki do owsianki dla Pierworodnej.
Spis treści
Domowe gruszki w syropie
Składniki na gruszki w syropie – 3 słoiki
- 8 dużych, twardych gruszek
- 1 litr wody
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka goździków
- cynamon kora
Sposób przygotowania domowej wersji gruszek w syropie
- Obierz gruszki i przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
Pokrój gruszki na ćwiartki lub ósemki w przypadku dużych gruszek. - Umieść wszystkie gruszki w misce i wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Zagotuj w garnku wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
- Włóż gruszki do przygotowanego syropu cukrowego i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
- Wyjmij gruszki i ułóż we wcześniej przygotowanych, wyparzonych, słoikach.
- Ponownie zagotuj syrop i zalej gruszki.
- Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Gruszki w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Tak przygotowane gruszki idealnie sprawdzą się do deseru. Moga zastąpić gruszki karmelizowane. Doskonałe będą także do ciasta i ukochanej owsianki.
Cynamon i goździki nadają cudowny aromat i smak.
Ważne, aby wybierając owoce do przetworów postawić na twardą odmianę. Zbyt miękkie owoce nie będą dobre na gruszki w syropie. Te miękkie i bardziej dojrzałe warto wykorzystać do przygotowania pysznego dżemu z imbirem.