Home Kulinarne Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

by Matczyne Fanaberie

Gruszki w syropie rozgościły się już w naszej spiżarni. Jesień, jak każda pora roku ma swoje uroki, a dynie, gruszki, dzika róża to nieodłączni jej towarzysze. Kocham smak prawdziwych polskich gruszek, które są jedyne w swoim rodzaju. Ten smak i zapach to nieodłączni towarzysze jesiennych zbiorów.

W tym roku dostałam dorodne i soczyste gruszki więc szukałam smacznego pomysłu na zachowanie ich smaku na zimowe poranki do owsianki dla Pierworodnej.

Domowe gruszki w syropie

Gruszki w syropie
Składniki na gruszki w syropie – 3 słoiki
  • 8 dużych, twardych gruszek
  • 1 litr wody
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka goździków
  • cynamon kora

Sposób przygotowania domowej wersji gruszek w syropie

  1. Obierz gruszki i przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
    Pokrój gruszki na ćwiartki lub ósemki w przypadku dużych gruszek.
  2. Umieść wszystkie gruszki w misce i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Zagotuj w garnku wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
  4. Włóż gruszki do przygotowanego syropu cukrowego i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
  5. Wyjmij gruszki i ułóż we wcześniej przygotowanych, wyparzonych, słoikach.
  6. Ponownie zagotuj syrop i zalej gruszki.
  7. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Gruszki w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

gruszki na zimę
gruszki w zalewie

Moja przygoda ze szkolnymi lunchboxami trwa już ponad 6 lat.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.

Tak przygotowane gruszki idealnie sprawdzą się do deseru. Moga zastąpić gruszki karmelizowane. Doskonałe będą także do ciasta i ukochanej owsianki.

Cynamon i goździki nadają cudowny aromat i smak.

Ważne, aby wybierając owoce do przetworów postawić na twardą odmianę. Zbyt miękkie owoce nie będą dobre na gruszki w syropie. Te miękkie i bardziej dojrzałe warto wykorzystać do przygotowania pysznego dżemu z imbirem. 

You may also like

Zostaw komentarz