Kulinarne, Przetwory

Dżem jeżynowy

31 lipca 2016

Jeżyny to jedne z najbardziej niezwykłych owoców. Szczególnie te leśne obdarzą nasze zmysły niespotykanym zapachem i smakiem.
Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy razem z babcią Marianną przemierzałyśmy las w ich poszukiwaniu. Babcia doskonale znała miejsca, gdzie rosną najpiękniejsze i robiła najlepszy sok z tych owoców, których smak trudno określić. Do dziś nie wiem, czy zaliczyć je do słodkich, cierpkich czy kwaśnych owoców.

Leśne jeżyny to dla mnie dziś coś nieosiągalnego i cieszę się krzewem jeżyn ogrodowych. 

jeżyny

Mój sposób na jeżyny

Dżem (mus) jeżynowo – porzeczkowy

  • 1,5 kg  jeżyn
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania mieszanki żelującej (u mnie Delecta)

Przebrane i umyte owoce zasyp cukrem i zostaw na noc, aby puściły trochę soku.

Zmiksuj owoce i zagotuj. Zestaw z palnika. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Możesz ominąć tę czynności, ale mnie zależało aby dżem był idealnie gładki.

Wsyp mieszankę żelującą i wymieszaj do rozpuszczenia i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozlej do słoików.

Przygotowałam ten dżem jako dodatek do naleśników, gofrów i tortów. Idealnie skomponuje się ze słodką bezą czy urodzinowym tortem z kremem.

 

dzem jezynowy

print

POLECANE WPISY