Dziiejsza propozycja to domowy dżem wiśniowy z pysznymi dodatkami. Rum jest moim ulubionym alkoholem. Lubię go w drinkach, cieście, wykorzystuję do marynaty mięsnej.
Dla mnie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Tym razem postanowiłam sprawdzić jak się odnajdzie w dżemie, który sam w sobie jest już ciekawym połączeniem kwaśnych wiśni i słodkich malin. Mnie takie połączenie z nutką rumowego aromatu bardzo odpowiada. Idealnie sprawdzi się do tostów, gofrów czy nalesników.
Polecam sprawdźcie koniecznie. Tym razem bardzo szybka wersja dżemu 🙂
Dżem wiśniowy
- 700 g wydrylowanych wiśni
- 300 g malin
- 3 łyżki rumu
- 350 g cukru
- środek żelujący w proszku typu: żelfix, dżemix, etc…
Owoce wymieszaj z żelfixem i zagotuj.
Dodaj cukier i gotuj ponownie zgodnie z wytycznymi producenta.
Gorący dżem rozlej do słoiczków.
Jeśli są zakręcane odwróć dnem do góry.
Dżem wisniowo malinowy to tylko jedna z propozycji na domowe przetwory. Koniecznie sprawdź nasze ulubione wecki, które przypominają nam lato w długie zimowe wieczory.
Lubisz domowe przetwory?