Kulinarne, Przetwory

Dżem wiśniowo malinowy z rumem

4 sierpnia 2015

Rum jest moim ulubionym alkoholem. Lubię go w drinkach, cieście, wykorzystuję do marynaty mięsnej.
Dla mnie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Tym razem postanowiłam sprawdzić jak się odnajdzie w dżemie, który sam w sobie jest już ciekawym połączeniem kwaśnych wiśni i słodkich malin. Mnie takie połączenie z nutką rumowego aromatu bardzo odpowiada.

Polecam sprawdźcie koniecznie. Tym razem bardzo szybka wersja dżemu 🙂

Dżem z malin, wiśni i rumu

  • 700 g wydrylowanych wiśni
  • 300 g malin
  • 3 łyżki rumu
  • 350 g cukru
  • środek żelujący w proszku typu: żelfix, dżemix, etc…

Owoce wymieszaj z żelfixem i zagotuj.

Dodaj cukier i gotuj ponownie zgodnie z wytycznymi producenta.

Gorący dżem rozlej do słoiczków.

Jeśli są zakręcane odwróć dnem do góry.

weck dżem

 

print

POLECANE WPISY