Lubię robić przetwory. Dziś zabieram się za dżem czereśniowy, bo lubię je jeść i patrzeć jak jedzą inni.
Szumnie mówi się o nich „przetwory na zimę” ja wolę myśleć, że to „wspomnienie lata”, albo „lato odłożone w czasie”.
Takie moje lato na potem 🙂
W tym roku wymyślam i łączę różne smaki. W większości wcześniej mi nie znane.
Tak powstała konfitura truskawkowa z miętą, dżem truskawkowy z lawendą czy dżem truskawkowy z zielonym pieprzem i kolendrą.
Lubię też te oryginalne połączenia smaków zamykać w ładnych słoiczkach.
Zostawiam oczywiście rodzinnym zwyczajem słoiki po majonezie, ketchupie czy chrzanie, ale one wymagają dodatkowej oprawy, na którą nie zawsze mam czas. Ostatnio często sięgam po słoiczki WECK.
Jak pewnie zauważyliście często goszczą one w mojej kuchni. Nie tylko do wekowania 🙂
Dzisiejsze połączenie czereśni i cynamonu, które odkryłam robiąc tartę także zamknęłam i zawekowałam w słoiczkach WECK.
Dżem czereśniowy z cynamonem
6 słoiczków 160 ml i 2 słoiczki 80 ml
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- sok z 1 cytryny
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
Czereśnie na dżem czereśniowy zasyp cukrem. Postaw na kuchence i delikatnie gotuj wraz z dodanym sokiem z cytryny.
Po około pół godziny zblenduj wszystkie owoce i dodaj cynamon.
Gotuj aż sok odparuje. Gęsty dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj 15 minut.