Lubię szukać nowych smaków, łączyć z sobą smaki, których wcześniej nigdy nie łączyłam i oczekiwać z niecierpliwością efektu. Tak było i tym razem. Powstał dżem truskawkowy z lawendą. Kwiaty lawendy pojawiły się w mojej kuchni w ubiegłym roku.
Zaczęłam od zrobienia cukru lawendowego, który okazał się doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Dzisiejsze połączenie lawendy i truskawek to pozycja obowiązkowa podczas robienia przetworów.
Dżem truskawkowy z lawendą
- 1 kg odszypułkowanych dojrzałych truskawek
- 150 g cukru
- 60 g cukru lawendowego
- płatki kwiatów z 10 – 15 gałązek lawendy (zależy od wielkości gałązek)
- sok z 1/2 cytryny
Opłukane i odszypułkowane truskawki pokrój w połówki, a większe w ćwiartki, dodaj sok z cytryny, zasyp cukrem (zarówno cukier kryształ jak i cukier lawendowy) i odstaw na około godzinę.
Truskawki puszczą sok. Zagotuj na niewielkim ogniu i odstaw bez przykrycia na całą noc.
Następnego dnia dodaj oczyszczone płatki lawendy, doprowadź do wrzenia i smaż często mieszając, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.
Na dłuższe przechowywanie polecam pasteryzację przez około 20 minut.
Sprawdźcie koniecznie to połączenie. Smacznego 🙂
p.s.
Można też zrobić w wersji ekspresowej z dżemiksem, żelfixem czy innym cudem na bazie pektyny. Sprawdzone, też wyjdzie pysznie 🙂
3 komentarze
Małgosiu, ma lawendę w płatkach, już bez gałązek. Ile to może być łyżeczek lub łyżek samych płatków z 10-15 gałązek?
wrzuciłabym z 6 łyżeczek (takich płaskich). Po chwilowym przesmażeniu posmakuj … To było mi trudno określić, bo też robiłam to na smaka 🙂 ale tak bym obstawiała.
Cudownie aromatyczny pomysł 🙂