Kulinarne, Przetwory

Dżem truskawkowy z lawendą

24 czerwca 2015

Lubię szukać nowych smaków, łączyć z sobą smaki, których wcześniej nigdy nie łączyłam i oczekiwać z niecierpliwością efektu. Tak było i tym razem. Powstał dżem truskawkowy z lawendą. Kwiaty lawendy pojawiły się w mojej kuchni w ubiegłym roku.
Zaczęłam od zrobienia cukru lawendowego, który okazał się doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Dzisiejsze połączenie lawendy i truskawek to pozycja obowiązkowa podczas robienia przetworów. 

Dżem truskawkowy z lawendą

  • 1 kg odszypułkowanych dojrzałych truskawek
  • 150 g cukru
  • 60 g cukru lawendowego
  • płatki kwiatów z 10 – 15 gałązek lawendy (zależy od wielkości gałązek)
  • sok z 1/2 cytryny

Opłukane i odszypułkowane truskawki pokrój w połówki, a większe w ćwiartki, dodaj sok z cytryny, zasyp cukrem (zarówno cukier kryształ jak i cukier lawendowy) i odstaw na około godzinę.

Truskawki puszczą sok. Zagotuj na niewielkim ogniu i odstaw bez przykrycia na całą noc.
Następnego dnia dodaj oczyszczone płatki lawendy, doprowadź do wrzenia i smaż często mieszając, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.

Na dłuższe przechowywanie polecam pasteryzację przez około 20 minut.

truskawkowy z lawenda

 

dżem truskawkowy z lawendą

 

Sprawdźcie koniecznie to połączenie. Smacznego 🙂

p.s.

Można też zrobić w wersji ekspresowej z dżemiksem, żelfixem czy innym cudem na bazie pektyny. Sprawdzone, też wyjdzie pysznie 🙂

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem i kolendrą

print

POLECANE WPISY