Kulinarne

Mini quiche z tuńczykiem, gruszką i żurawiną

24 lutego 2015

Dziś tarta z tuńczykiem inaczej. Dotychczas gruszkę często łączyłam z łososiem. Dziś propozycja na tuńczyka z puszki, którego najczęściej przygotowuje się w formie sałatki. Moja propozycja to połączenie quiche z omletem. Zamiast ciasta francuskiego doskonale sprawdzi się też ciasto kruche. Można też te składniki podać w formie standardowego omletu. Będzie smakować także wybornie.

Gruszka i podpieczona cebula doskonale wydobywają smak tuńczyka, a żurawina jest tutaj taką wisienką na torcie 🙂 

 

Mini tarta z tuńczykiem, gruszką i żurawiną

Składniki dla 3 osób

  • Tuńczyk w sosie własnym 185 g
  • Ciasto francuskie
  • 6 jajek wiejskich
  • 100 g sera cheddar lub innego ulubionego sera o wyrazistym smaku
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 2 średnie gruszki
  • 60 g dobrej suszonej żurawiny
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Cebula
  • Świeże zioła: mięta, szałwia
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki

 

Wyłóż spód kokilek ciastem francuskim i upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Gruszkę pokrój w dużą kostkę.

Jajka wymieszaj ze startym serem, śmietaną, skórką z cytryny, papryką, posiekanymi ziołami i dopraw solą i pieprzem. Dodaj połowę odsączonego tuńczyka.

Gdy spód będzie już gotowy wylej do każdej kokilki 2 – 3 łyżki masy jajecznej. Wyłóż cebulę, dodaj połowę żurawiny, gruszkę. Wylej resztę masy jajecznej i wyłóż resztę tuńczyka z puszki. Posyp żurawiną i wstaw do piekarnika na około 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

tarta z tuńczykiem

print

POLECANE WPISY