Dziś tarta z tuńczykiem inaczej. Dotychczas gruszkę często łączyłam z łososiem. Dziś propozycja na tuńczyka z puszki, którego najczęściej przygotowuje się w formie sałatki. Moja propozycja to połączenie quiche z omletem. Zamiast ciasta francuskiego doskonale sprawdzi się też ciasto kruche. Można też te składniki podać w formie standardowego omletu. Będzie smakować także wybornie.
Gruszka i podpieczona cebula doskonale wydobywają smak tuńczyka, a żurawina jest tutaj taką wisienką na torcie 🙂
Mini tarta z tuńczykiem, gruszką i żurawiną
Składniki dla 3 osób
- Tuńczyk w sosie własnym 185 g
- Ciasto francuskie
- 6 jajek wiejskich
- 100 g sera cheddar lub innego ulubionego sera o wyrazistym smaku
- 3 łyżki śmietany gęstej
- 2 średnie gruszki
- 60 g dobrej suszonej żurawiny
- Skórka starta z jednej cytryny
- Cebula
- Świeże zioła: mięta, szałwia
- Sól, pieprz
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
Wyłóż spód kokilek ciastem francuskim i upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Gruszkę pokrój w dużą kostkę.
Jajka wymieszaj ze startym serem, śmietaną, skórką z cytryny, papryką, posiekanymi ziołami i dopraw solą i pieprzem. Dodaj połowę odsączonego tuńczyka.
Gdy spód będzie już gotowy wylej do każdej kokilki 2 – 3 łyżki masy jajecznej. Wyłóż cebulę, dodaj połowę żurawiny, gruszkę. Wylej resztę masy jajecznej i wyłóż resztę tuńczyka z puszki. Posyp żurawiną i wstaw do piekarnika na około 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.