Kulinarne, Przetwory

Domowa frużelina wiśniowa

13 lipca 2015
frużelina

Frużelina pojawiła się na mojej liście do zrobienia, gdy wymyśliłam ciasto z wiśniami i potrzebowałam czegoś, co te wiśnie utrzyma na cieście. Dodatkowo od dawna miałam ochotę na gofry z pyszną, kwaskowatą frużeliną.

Wizyta na sobotnim targu przypieczętowała pomysł zrobienia domowej frużeliny. Wiśnie były dorodne i soczyste i aż wołały, aby je kupić.

Skorzystałam z przepisu Doroty.

 

frużelina z wiśni

Frużelina domowa

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 16 g żelatyny w proszku
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 4 łyżkach wody

Żelatynę zalej 8 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.

W garnku wymieszaj owoce z cukrem. Postawna palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru
(owoce puszczą sporo soku). Dodać kwasek cytrynowy, wodę z mąką. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Zdejmij z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj.
Postaw znów na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z palnika, rozłóż do słoiczków, pozostaw do wystudzenia.

Jeżeli frużelina ma być wykorzystana w najbliższym czasie to nie ma potrzeby, aby ją wekować. Jeżeli chcesz przechować na dłużej wekowanie jest wskazane.

fruzelina wisniowa

 

 

 

 

 

print

POLECANE WPISY