Kulinarne, Przetwory

Dżem gruszkowy z imbirem

22 października 2015

Dzisiejsza propozycja na zamknięcie lata, a dokładniej polskiej złotej jesieni w słoiku to dżem gruszkowy z imbirem. Długo zastanawiałam się jakiego dodatku użyć do gruszek. Imbir z odrobiną kardamonu nadaje oryginalnego smaku, Doskonały do kanapek, tostów, ciast.
W chwili słabości można zajadać łyżkami 🙂

Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy z imbirem

Składniki na 2 słoiki Weck 560 ml i słoik 165 ml

  • 1 kg gruszek
  • 300 g cukru trzcinowego
  • Sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 ½  łyżki świeżo startego imbiru

Gruszki umyj obierz i pokrój w kostkę.

Wrzuć owoce do garnka o grubym dnie i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu.
Dodaj sok z cytryny, cukier i starty imbir. Opcjonalnie możesz dodać kardamon.

Dżem powinien się prużyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Bardzo gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków.

Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.

Dżem gruszkowy

 

Dżem gruszkowy

 

 

print

POLECANE WPISY