Dzisiejsza propozycja na zamknięcie lata, a dokładniej polskiej złotej jesieni w słoiku to dżem gruszkowy z imbirem. Długo zastanawiałam się jakiego dodatku użyć do gruszek. Imbir z odrobiną kardamonu nadaje oryginalnego smaku, Doskonały do kanapek, tostów, ciast.
W chwili słabości można zajadać łyżkami 🙂
Dżem gruszkowy z imbirem
Składniki na 2 słoiki Weck 560 ml i słoik 165 ml
- 1 kg gruszek
- 300 g cukru trzcinowego
- Sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 ½ łyżki świeżo startego imbiru
Gruszki umyj obierz i pokrój w kostkę.
Wrzuć owoce do garnka o grubym dnie i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu.
Dodaj sok z cytryny, cukier i starty imbir. Opcjonalnie możesz dodać kardamon.
Dżem powinien się prużyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Bardzo gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków.
Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.
2 komentarze
Mmm, aż ślinka leci 🙂
koniecznie wypróbuj Połączenie z imbirem jest cudne 🙂