Dzisiejsze placki owsiane to kolejne wykorzystanie resztek jedzenia, czyli kuchnia zero waste w praktyce matki, która kocha swoje dzieci. Przed wyjazdem postanowiłam wykorzystać owoce i warzywa, aby nie zmarnowały się przez najbliższy weekend, gdy będziemy się dobrze bawić na kolejnym OFF Festivalu.
Spis treści
Placki owsiane z mango
– kuchnia zero waste
Składniki:
- 1 dojrzałe mango lub 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 4 – 5 łyżek mąki owsianej
- ¼ szklanki mleka roślinnego lub innego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Mango zmiksuj na mus.
Dodaj do niego jajka i zmiksuj wszystko na jedną masę. - Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- Dolej mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste. W razie konieczności dodaj mąki lub mleko, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
- Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
- Wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Te placki owsiane z mango idealnie sprawdzą się na leniwe śniadanie, kolację czy słodki podwieczorek dla dzieci. My zabieramy je do pudełka, bo to bardzo dobry posiłek na miejscu i na wynos.
Wystarczy dołożyć kilka smacznych pomidorków i jeżyn. Mamy gotowy lunchbox. To prosty przepis, którego wykonanie zajmie Ci 20 minut.
Nasze pudełka na lunchbox pojedzie z nami do Katowic, gdzie po raz dziesiąty będę wsłuchiwać się w cudoną muzykę na OFF Festival 2019
Dla dzieci będzie to piąte spotkanie z muzyką w Dolinie 5 Stawów, w Katowicach.