Placki owsiane z mango

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsze placki owsiane to kolejne wykorzystanie resztek jedzenia, czyli kuchnia zero waste w praktyce matki, która kocha swoje dzieci. Przed wyjazdem postanowiłam wykorzystać owoce i warzywa, aby nie zmarnowały się przez najbliższy weekend, gdy będziemy się dobrze bawić na kolejnym OFF Festivalu.

Placki owsiane z mango
– kuchnia zero waste

placki owsiane z mango
Placki owsiane na wynos

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango lub 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 – 5 łyżek mąki owsianej
  • ¼ szklanki mleka roślinnego lub innego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  1. Mango zmiksuj na mus.
    Dodaj do niego jajka i zmiksuj wszystko na jedną masę.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. Dolej mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste. W razie konieczności dodaj mąki lub mleko, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  5. Wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Te placki owsiane z mango idealnie sprawdzą się na leniwe śniadanie, kolację czy słodki podwieczorek dla dzieci. My zabieramy je do pudełka, bo to bardzo dobry posiłek na miejscu i na wynos.

Wystarczy dołożyć kilka smacznych pomidorków i jeżyn. Mamy gotowy lunchbox. To prosty przepis, którego wykonanie zajmie Ci 20 minut.

Nasze pudełka na lunchbox pojedzie z nami do Katowic, gdzie po raz dziesiąty będę wsłuchiwać się w cudoną muzykę na OFF Festival 2019
Dla dzieci będzie to piąte spotkanie z muzyką w Dolinie 5 Stawów, w Katowicach.

Bardzo szczelne pudełko na lunchbox

You may also like

Zostaw komentarz