Kulinarne, Lunchboxy, Przystawki, Śniadania, Zero Waste

Wytrawne gofry z kabanosami i cukinią

12 sierpnia 2019
gofry wytrawne

Dzisiejszy przepis powstał na Wasze życzenie. Gofry wytrawne zadomowiły się u nas na dobre i przyznam, że chyba nawet bardziej lubię gofry w wersji wytrawnej niż na słodko.

Sezon na cukinię w pełni więc cukinia idealnie wpasowała się w gofrach. Kiedy po raz pierwszy dodawałam cukinię do ciasta to zwyczajnie ratowałam ją przed zmarnowaniem. Wówczas dodałwm także cały pęk świeżej kolendry. Smak idealny.

Wielokrotnie podpytujecie mnie, co pysznego i idealnego dla dzieci można zrobić z cukinii. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone pomysły. Zarówno takie do zabrania, jako lunchbox do szkoły, ale też do zjedzenia w domu. Dziś coś nowego 🙂

Wytrawne gofry
z kabanosami i cukinią

około 10 – 12 sztuk gofrów

  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej (można połowę pełnoziarnistej lub orkiszowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pęczek kolendry
  • 3 – 4 kabanosy dobrej jakości – u nas Tarczyński kabanosy naturalne
  • 10 cukinii w wersji mini lub około 200 g cukini większej
  1. Kabanosy i mini cukinię pokrój w plastry. Jeśli wykorzystujesz większą cukinię też pokrój w plastry, ale pozbądź się środka z nasionami i miękkim miąższem.
  2. Rozbełtaj jajka i dodaj miękkie masło dalej mieszając.
  3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Warto wcześniej przesiać mąkę przez sito. Dodaj sól.
  4. Wlej przygotowane mleko i wymieszaj na gładką gęstą masę.
  5. Dodaj pokrojona kolendrę (może być pietruszka), kabanosy i cukinię.
  6. Tak przygotowane ciasto wykładaj do gofrownicy.
  7. Piecz aż gofry będą miały odpowiedni kolor i koniecznie wyłóż na kratkę, aby nie zaparowały zaraz po wyłożeniu na talerz i nie stały się miękkie i gumowate.
Lunchbox dla dziecka i dla rodzica. Pyszne gofry wytrawne, pomidorki i owoce.

Dajcie koniecznie znać, czy lubicie takie lunchboxowe propozycje.

POLECANE WPISY