Dzisiejszy przepis powstał na Wasze życzenie. Gofry wytrawne zadomowiły się u nas na dobre i przyznam, że chyba nawet bardziej lubię gofry w wersji wytrawnej niż na słodko.
Sezon na cukinię w pełni więc cukinia idealnie wpasowała się w gofrach. Kiedy po raz pierwszy dodawałam cukinię do ciasta to zwyczajnie ratowałam ją przed zmarnowaniem. Wówczas dodałwm także cały pęk świeżej kolendry. Smak idealny.
Spis treści
Wielokrotnie podpytujecie mnie, co pysznego i idealnego dla dzieci można zrobić z cukinii. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone pomysły. Zarówno takie do zabrania, jako lunchbox do szkoły, ale też do zjedzenia w domu. Dziś coś nowego 🙂
Gofry wytrawne
Gofry wytrawne są dobrym pomysłem na szkolny lunchbox czy popołudniową przekąskę. Korzystam ze sprawdzonej gofrownicy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Dodatkowo możliwość wymiany wkładów urozmaica nasze szkolne śniadaniówki.
Z kabanosami i cukinią
około 10 – 12 sztuk gofrów
- 110 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej (można połowę pełnoziarnistej lub orkiszowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/4 łyżeczki soli
- pęczek kolendry
- 3 – 4 kabanosy dobrej jakości
- 10 cukinii w wersji mini lub około 200 g cukini większej
- Kabanosy i mini cukinię pokrój w plastry. Jeśli wykorzystujesz większą cukinię też pokrój w plastry, ale pozbądź się środka z nasionami i miękkim miąższem.
- Rozbełtaj jajka i dodaj miękkie masło dalej mieszając.
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Warto wcześniej przesiać mąkę przez sito. Dodaj sól.
- Wlej przygotowane mleko i wymieszaj na gładką gęstą masę.
- Dodaj pokrojona kolendrę (może być pietruszka), kabanosy i cukinię.
- Tak przygotowane ciasto wykładaj do gofrownicy.
- Piecz aż gofry będą miały odpowiedni kolor i koniecznie wyłóż na kratkę, aby nie zaparowały zaraz po wyłożeniu na talerz i nie stały się miękkie i gumowate.
z selera korzeniowego
Gofry wytrawne z kaszy gryczanej
Dajcie koniecznie znać, czy lubicie takie lunchboxowe propozycje.