Wakacje szybko mijają i już wielu rodziców zaczyna przygotowywać szkolne wyprawki. Lunchbox dla dzieci oraz dobry, szczelny bidon termiczny to już naturalny element szkolnych i przedszkolnych wyprawek. Jeśli macie już gotowy taki zestaw to czas pomyśleć, czym wypełnić szkolny bento box dla dzieci.
Spis treści
Warto podczas przygotowań do nowego roku szkolnego pamiętać także o przygotowaniu listy posiłków, które będą idealnymi pewniakami do dziecięcej śniadaniówki.
Większość znanych mi dzieci uwielbia makaron i dlatego dziś przychodzę z propozycją na 3 proste i szybkie przepisy na posiłek, który spakujesz do szkolnej śniadaniówki. To lubiana przez nasze dzieci sałatka z makaronem.
Zielona sałatka makaronowa z pesto i fetą -2 porcje
Składniki
- 150 g suchego makaronu z ciecierzycy
- kilka różyczek zblanszowanego brokuła
- 80 g zielonego groszku
- 4 łyżki zielonego pesto
- 150 g sera feta lub sera koziego
- 1 łyżka posiekanej mięty
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie łyżka oliwy
1. Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
2. Zblanszuj lub ugotuj na parze brokuł i zielony groszek. Możesz zrobić to podczas gotowania makaronu kładąc warzywa na sitku umieszczonym na garnku, w którym gotujesz makaron. To sprytne i oszczędne rozwiązanie 🙂
3. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto, dodaj warzywa, zioła i wymieszaj. Wyłóż do szczelnej śniadaniówki i dodaj ser feta.
Wybierając szczelny lunchbox dla dzieci masz gwarancję, że nic nie wycieknie oraz, że spakowany posiłek będzie atrakcyjny po kilku godzinach od wyjścia z domu. Do spakowanego posiłku koniecznie spakuj wodę w bidonie termicznym. Przyznam, że u nas czasami Pierworodna zabiera dwie butelki. W jednej woda w drugiej ciepły napar. Najważniejsze dostosować się do potrzeb dziecka.
Wszystkie lunchboxy, które wybrałam do spakowania to lubiane przez dzieci i przeze mnie śniadaniówki do szkoły, o których pisałam już wcześniej, a na moim IG znajdziesz także ich test szczelności.
Materiał powstał w ramach współpracy z marką LUNCH MUNCH® Oczywiście nie zapomniałam także o bonusie dla Was. Oprócz tych pysznych przepisów mam dla Was kod rabatowy MATCZYNEFANABERIE
Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Sałatka z makaronem – 2 porcje
- 150 g suchego makaronu z czerwonej soczewicy
- 4 – 5 łyżek czerwonego pesto
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
1. Makaron ugotuj zgodnie z informacją producenta. Wymieszaj dokładnie z pesto.
2. Pokrój na pół pomidorki koktajlowe
3. Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw w razie potrzeby pieprzem.
4. Wyłóż do śniadaniówki, dodaj kilka listków bazylii lub mięty.
Pamiętaj o zadbaniu o bezpieczeństwo posiłku poza lodówką. Spakuj w torbę termiczną lub plecak z kieszenią termiczną bądź włóż do torby specjalne wkłady żelowe.
Te z których korzystamy możesz wykorzystać do zapewnienia niższej temperatury, jak w przypadku takich sałatek, albo podgrzać je i włożyć obok termosu, aby przedłużyć czas, gdy posiłek będzie ciepły.
Sałatka z tortellini – 2 porcje
- 150 g tortellini ze szpinakiem (wybierz takie jakie lubisz)
- 10 – 12 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 50 g sera typu włoskiego
- mięta
- czarny sezam
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek (ja wybrałam smakową z cytryną)
- pieprz świeżo mielony do smaku
1. Ugotuj tortellini wg wskazówek producenta.
2. Pokrój pomidorki i odsącz kapary.
3. Pokrusz ser i porwij na kawałki listki mięty.
4. Połącz wszystkie składniki, wymieszaj i przełóż do bento.
W tym przepisie możesz wykorzystać także inny ser np: mozzarella w małych kulkach, feta czy smażone tofu.
Makarony, podobnie jak kasze są bardzo wdzięcznym produktem do stworzenia pysznego i pełnowartościowego posiłku do szkoły.
Życzę Wam smacznych lunchboxów w nadchodzącym roku szkolnym!