Home KulinarneWielkanoc Biała kiełbasa na Wielkanoc w białym winie

Biała kiełbasa na Wielkanoc w białym winie

by Matczyne Fanaberie

Biała kiełbasa na wielkanoc to jedno z tradycyjnych dań, które możesz podać w wyjatkowej odsłonie.
Dziś zostawiam Ci nieoczywisty przepis na białą kiełbasę nie tylko na Wielkanoc.

Biała kiełbasa – tradycja

biała kiełbasa na wielkanoc

Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań, które pojawia się na polskich stółach wielkanocnych.

Bardzo długo sądziłam, że to nasz polski produkt. Jakieś było moje zaskoczenie, że biała kiełbasa pochodzi z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Tradycyjna biała kiełbasa pochodzi z Monachium i jest tam bardzo popularnym specjałem.

Niekoniecznie podawana razem z żurem czy w opcji ze świeżo startym chrzanem.

Biała kiełbasa na wielkanoc – warsztaty

Autorką przepisu jest Sandra Kotowicz.  Po raz pierwszy miałam okazję przygotować i spróbować tak podaną białą kiełbasę w trakcie ubiegłotygodniowych warsztatów z marką Sokołów. Podczas warsztatów przygotowaliśmy cztery dania, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole: duszoną wołowinę, karmelizowany schab, białą kiełbasę z dymionym masłem w winie oraz warzywny mus z warzywnymi piklami.Bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Z każdych udaje mi się zazwyczaj zadomowić przynajmniej jeden przepis. Dodatkowo poznaję składniki, które nie zawsze przykuwaja moją uwagę w sklepie.

Dotychczas sądziłam, że biała kiełbasa, którą mogę podać mojej rodzinie na Święta musi być zrobiona w domu. Wynikało to z przeglądu składników kiełbas.

Dużym zaskoczeniem była dla mnie kiełbasa z serii Naturrino marki Sokołów. Skład tej białej kiełbasy ogranicza się do 3 składników: mięso, sól i przyprawy. Nie tylko ja to zauważyłam 🙂 Dostrzegli także autorzy portalu czytamy etykiety.

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem,
perłowymi cebulkami i dymionym masłem


Kiedyś biała kiełbasa pojawiała się na naszym stole podana w tradycyjny sposób. Najczęściej pieczona z cebulą. Kiedy zaczęłam eksperymentować stałym punktem wielkanocnego menu stała się biała kiełbasa na puree ziemniaczano – jabłkowym z tymiankiem.

Sandra Kotowicz pokazała na nią swój sposób, który spodobał się także moim domownikom.Oryginalny przepis zawiera dymione masło, ale jeśli dodasz zwykłe dobre masło – efekt smakowy murowany.

Składniki na danie dla 5 osób

  • 500 g białej kiełbasy
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g cebulek perłowych
  • 1 mała cukinia
  • 20 g miodu
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g masła
  • 1 garść siana
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania białej kiełbasy na Wielkanoc

1. Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.

2. Przygotuj dymione masło. Należy masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut.Możesz to zrobić, na przykład w następujący sposób: W dużym garnku podpal garść siana. Wstaw miskę z masłem – najlepiej postaw ją na kratce. Wszystko szczelnie przykryj pokrywką. Pozostaw tak na 20 minut.

3. Cebulki odsącz z zalewy i skarmelizuj z miodem.

4. Umieść na patelni razem z miodem i karmelizuj na nieduży ogniu, żeby się nie przypaliły.

5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz białą kiełbasę.

6. Całość duś na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem.

7. Dodaćj szpinak, sól, pieprz oraz masło.

8. Zestaw z ognia. Rozłóż na talerze lub do misek i udekoruj liśćmi świeżego szpinaku.

You may also like

6 komentarzy

Zwykła Matka 26 marca 2018 - 20:37

W złym momencie dnia wpadłam na ten post i jestem teraz głodna 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 27 marca 2018 - 13:01

Każdy moment jest dobry na dobre jedzenie 🙂

Odpowiedź
plakatowka 28 marca 2018 - 11:41

Wyglada oblednie! Jak nic sie skusze!

Odpowiedź
plakatowka 28 marca 2018 - 11:41

Podoba mi sie u ciebie, zostane dłużej 🙂

Odpowiedź
Marta Sobczyk-Ziębińska 28 marca 2018 - 15:23

Nie przepadam za biała kiełbasą ani za cukinią, ale na zdjeciach wyglada to przepysznie 🙂

Odpowiedź
naszebabelkowo.blogspot.com 29 marca 2018 - 03:05

Jadam tylko swojską kiełbasę robioną przez mojego wujka – ale Twoje danie prezentuje się kusząco i bardzo estetycznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz