Kulinarne, Obiady, Wielkanoc

Biała kiełbasa w białym winie na Wielkanoc

25 marca 2018

Dziś zapraszam Was na pyszną białą kiełbasę w zaskakującym połączeniu. To nieoczywisty przepis na białą kiełbasę nie tylko na Wielkanoc.

Autorką przepisu jest Sandra Kotowicz.  Po raz pierwszy miałam okazję przygotować i spróbować tak podaną białą kiełbasę w trakcie ubiegłotygodniowych warsztatów z marką Sokołów.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy cztery dania, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole: duszoną wołowinę, karmelizowany schab, białą kiełbasę z dymionym masłem w winie oraz warzywny mus z warzywnymi piklami.

Bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Z każdych udaje mi się zazwyczaj zadomowić przynajmniej jeden przepis. Dodatkowo poznaję składniki, które nie zawsze przykuwaja moją uwagę w sklepie.

Dotychczas sądziłam, że biała kiełbasa, którą mogę podać mojej rodzinie na Święta musi być zrobiona w domu. Wynikało to z przeglądu składników kiełbas. W taki sposób zrodziła się tradycja domowej białej kiełbasy

Dużym zaskoczeniem była dla mnie kiełbasa z serii Naturrino marki Sokołów. Skład tej białej kiełbasy ogranicza się do 3 składników: mięso, sól i przyprawy. Nie tylko ja to zauważyłam 🙂 Dostrzegli także autorzy portalu czytamy etykiety.

 

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem,
perłowymi cebulkami i dymionym masłem

Kiedyś biała kiełbasa pojawiała się na naszym stole podana w tradycyjny sposób. Najczęściej pieczona z cebulą. Kiedy zaczęłam eksperymentować stałym punktem wielkanocnego menu stała się biała kiełbasa na puree ziemniaczano – jabłkowym z tymiankiem.
Sandra Kotowicz pokazała na nią swój sposób, który spodobał się także moim domownikom.

Oryginalny przepis zawiera dymione masło, ale jeśli dodasz zwykłe dobre masło – efekt smakowy murowany.

Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne

najlepsza Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne

Składniki na danie dla 5 osób

  • 500 g białej kiełbasy
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g cebulek perłowych
  • 1 mała cukinia
  • 20 g miodu
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g masła
  • 1 garść siana
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania białej kiełbasy na Wielkanoc:

  1. Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
  2. Przygotuj dymione masło. Należy masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut.Możesz to zrobić, na przykład w następujący sposób: W dużym garnku podpal garść siana. Wstaw miskę z masłem – najlepiej postaw ją na kratce. Wszystko szczelnie przykryj pokrywką. Pozostaw tak na 20 minut.
  3. Cebulki odsącz z zalewy i skarmelizuj z miodem.
    Umieść na patelni razem z miodem i karmelizuj na nieduży ogniu, żeby się nie przypaliły.
  4. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz białą kiełbasę.
  5. Całość duś na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem.
  6. Dodaćj szpinak, sól, pieprz oraz masło.
  7. Zestaw z ognia. Rozłóż na talerze lub do misek i udekoruj liśćmi świeżego szpinaku.

Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne

Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne

Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne naturrino sokołów

Biała kiełbasa na śniadanie wielkanocne

 

POLECANE WPISY

  • W złym momencie dnia wpadłam na ten post i jestem teraz głodna 🙂

  • plakatowka

    Wyglada oblednie! Jak nic sie skusze!

  • plakatowka

    Podoba mi sie u ciebie, zostane dłużej 🙂

  • Nie przepadam za biała kiełbasą ani za cukinią, ale na zdjeciach wyglada to przepysznie 🙂

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Jadam tylko swojską kiełbasę robioną przez mojego wujka – ale Twoje danie prezentuje się kusząco i bardzo estetycznie 🙂