Biała kiełbasa na wielkanoc to jedno z tradycyjnych dań, które możesz podać w wyjatkowej odsłonie.
Dziś zostawiam Ci nieoczywisty przepis na białą kiełbasę nie tylko na Wielkanoc.
Spis treści
Biała kiełbasa – tradycja
Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań, które pojawia się na polskich stółach wielkanocnych.
Bardzo długo sądziłam, że to nasz polski produkt. Jakieś było moje zaskoczenie, że biała kiełbasa pochodzi z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Tradycyjna biała kiełbasa pochodzi z Monachium i jest tam bardzo popularnym specjałem.
Niekoniecznie podawana razem z żurem czy w opcji ze świeżo startym chrzanem.
Biała kiełbasa na wielkanoc – warsztaty
Autorką przepisu jest Sandra Kotowicz. Po raz pierwszy miałam okazję przygotować i spróbować tak podaną białą kiełbasę w trakcie ubiegłotygodniowych warsztatów z marką Sokołów. Podczas warsztatów przygotowaliśmy cztery dania, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole: duszoną wołowinę, karmelizowany schab, białą kiełbasę z dymionym masłem w winie oraz warzywny mus z warzywnymi piklami.Bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Z każdych udaje mi się zazwyczaj zadomowić przynajmniej jeden przepis. Dodatkowo poznaję składniki, które nie zawsze przykuwaja moją uwagę w sklepie.
Dotychczas sądziłam, że biała kiełbasa, którą mogę podać mojej rodzinie na Święta musi być zrobiona w domu. Wynikało to z przeglądu składników kiełbas.
Dużym zaskoczeniem była dla mnie kiełbasa z serii Naturrino marki Sokołów. Skład tej białej kiełbasy ogranicza się do 3 składników: mięso, sól i przyprawy. Nie tylko ja to zauważyłam 🙂 Dostrzegli także autorzy portalu czytamy etykiety.
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem,
perłowymi cebulkami i dymionym masłem
Kiedyś biała kiełbasa pojawiała się na naszym stole podana w tradycyjny sposób. Najczęściej pieczona z cebulą. Kiedy zaczęłam eksperymentować stałym punktem wielkanocnego menu stała się biała kiełbasa na puree ziemniaczano – jabłkowym z tymiankiem.
Sandra Kotowicz pokazała na nią swój sposób, który spodobał się także moim domownikom.Oryginalny przepis zawiera dymione masło, ale jeśli dodasz zwykłe dobre masło – efekt smakowy murowany.
Składniki na danie dla 5 osób
- 500 g białej kiełbasy
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 100 g szpinaku baby
- 100 g cebulek perłowych
- 1 mała cukinia
- 20 g miodu
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g masła
- 1 garść siana
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania białej kiełbasy na Wielkanoc
1. Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
2. Przygotuj dymione masło. Należy masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut.Możesz to zrobić, na przykład w następujący sposób: W dużym garnku podpal garść siana. Wstaw miskę z masłem – najlepiej postaw ją na kratce. Wszystko szczelnie przykryj pokrywką. Pozostaw tak na 20 minut.
3. Cebulki odsącz z zalewy i skarmelizuj z miodem.
4. Umieść na patelni razem z miodem i karmelizuj na nieduży ogniu, żeby się nie przypaliły.
5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz białą kiełbasę.
6. Całość duś na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem.
7. Dodaćj szpinak, sól, pieprz oraz masło.
8. Zestaw z ognia. Rozłóż na talerze lub do misek i udekoruj liśćmi świeżego szpinaku.
6 komentarzy
W złym momencie dnia wpadłam na ten post i jestem teraz głodna 🙂
Każdy moment jest dobry na dobre jedzenie 🙂
Wyglada oblednie! Jak nic sie skusze!
Podoba mi sie u ciebie, zostane dłużej 🙂
Nie przepadam za biała kiełbasą ani za cukinią, ale na zdjeciach wyglada to przepysznie 🙂
Jadam tylko swojską kiełbasę robioną przez mojego wujka – ale Twoje danie prezentuje się kusząco i bardzo estetycznie 🙂