Babeczki jajeczne

by Matczyne Fanaberie

Babeczki jajeczne to jeden z tych przepisów, który idealnie sprawdza się przy przeglądzie lodówki i genialnie wpisuje się w ideę nie marnowania jedzenia, czyli popularne w ostatnich latach zero waste.

Poniższy przepis to propozycja, co możesz włożyć do takich babeczek, które będą idealnym śniadaniem. Jeśli masz brokuł, szpinak czy nawet kawałek mięsa z wczajszego obiadu też możesz wykorzystać w tym przepisie.

Babeczki jajeczne – przepis

Składniki na 6 babeczek

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18% (jak mam akurat resztkę jogurtu naturalnego też się sprawdzi)
  • 2 – 3 łyżki sera – może być starta mozarella, ser feta czy ser kozi lub jakiś pleśniowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 średniej cukinii
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • opcjonalnie możesz dołożyć coś co Ci zalega w lodówce – u mnie tym razem były to 2 łyżki groszku z marchewką z obiadu oraz chleb razowy pokrojony w małą kostkę

Można pominąć nabiał. Wówczas dodaj jedno jajko więcej.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Cukinię oraz ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę pokrój w małą kosteczkę.
  4. Jajka roztrzep w misce ze śmietaną, dodaj swoje ulubione zioła.
    U nas czosnek niedźwiedzi, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory i bazylia.
  5. Do masy jajecznej dodaj ser, cukinię, paprykę i wymieszaj łyżką.
  6. Kokilki bądź formę do muffinek posmaruj masłem i wyłóż masę.
  7. Możesz posypać ulubionymi ziarnami: czarnuszka, sezan, ziarna słonecnika czy dyni.
  8. Piecz przez 15 minut.
lunchbox dla dziecka do szkoły
babeczki jajeczne w lunchboxie
Lunchbox monbento Tresor

Babeczki jajeczne są idealną propozycją do lunchboxa do szkoły, do pracy. U nas były wcześniej zaplanowane, co mnie cieszy, że to kolejny miesiąc z planowaniem posiłków i jadłospisem 🙂

Na śniadanie warto też serwować babeczki warzywne.

Dajcie znać, co najchętniej pakujecie do Waszych lunchboxów czy lunchboxów dla dzieci.

You may also like

Zostaw komentarz