Babeczki jajeczne to jeden z tych przepisów, który idealnie sprawdza się przy przeglądzie lodówki i genialnie wpisuje się w ideę nie marnowania jedzenia, czyli popularne w ostatnich latach zero waste.
spis treści
Poniższy przepis to propozycja, co możesz włożyć do takich babeczek, które będą idealnym śniadaniem. Jeśli masz brokuł, szpinak czy nawet kawałek mięsa z wczajszego obiadu też możesz wykorzystać w tym przepisie.
Babeczki jajeczne – przepis
Składniki na 6 babeczek
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18% (jak mam akurat resztkę jogurtu naturalnego też się sprawdzi)
- 2 – 3 łyżki sera – może być starta mozarella, ser feta czy ser kozi lub jakiś pleśniowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 średniej cukinii
- sól, pieprz, ulubione zioła
- opcjonalnie możesz dołożyć coś co Ci zalega w lodówce – u mnie tym razem były to 2 łyżki groszku z marchewką z obiadu oraz chleb razowy pokrojony w małą kostkę
Można pominąć nabiał. Wówczas dodaj jedno jajko więcej.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Cukinię oraz ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę pokrój w małą kosteczkę.
- Jajka roztrzep w misce ze śmietaną, dodaj swoje ulubione zioła.
U nas czosnek niedźwiedzi, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory i bazylia. - Do masy jajecznej dodaj ser, cukinię, paprykę i wymieszaj łyżką.
- Kokilki bądź formę do muffinek posmaruj masłem i wyłóż masę.
- Możesz posypać ulubionymi ziarnami: czarnuszka, sezan, ziarna słonecnika czy dyni.
- Piecz przez 15 minut.
Babeczki jajeczne są idealną propozycją do lunchboxa do szkoły, do pracy. U nas były wcześniej zaplanowane, co mnie cieszy, że to kolejny miesiąc z planowaniem posiłków i jadłospisem 🙂
Na śniadanie warto też serwować babeczki warzywne.
Dajcie znać, co najchętniej pakujecie do Waszych lunchboxów czy lunchboxów dla dzieci.