Warzywne babeczki do lunchboxa

by Matczyne Fanaberie

Warzywne babeczki pojawiają się u nas coraz częściej. Zazwyczaj jest to jednak bardzo prosty przepis, który można wykonać razem z dziećmi. Warto wcześniej przygotować odmierzone składniki ze starszym dzieckiem, a młodszemu pozostawić wsypywanie.
Nasze dzieci lubią warzywa jednak są takie, jak np. cukinia, które przemycam w babeczkach, zupie czy placuszkach. Dzisiejsze babeczki zniknęły ekspresowo i wywołały zdziwienie, że jest tam cukinia.

Warzywne babeczki

Warzywne babeczki do lunchboxa

Składniki na 12 – 14 babeczek

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 40 g tartego parmezanu
  • 100 g startej na grubych oczkach lub rozkruszonej mozzarelli
  • 1 marchew starta na grubych oczkach
  • 1 cukinia starta na grubych oczkach
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki świezych ziół (szałwia, oregano, mięta, rozmaryn)
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Do jednej miski wsyp wszystkie sypkie składniki.  U nas to zadanie Juniora 🙂
  2. Dodaj starte warzywa oraz kukurydzę i wymieszaj.
  3. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre.  Tutaj oddaję zadanie Pierworodnej.
  4. Połącz wszystko razem i rozłóż do formy na babeczki.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Warzywne babeczki
Warzywne babeczki

Inne propozycje na wykorzystanie warzyw do przygotowania babeczek do lunchboxów:

Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

Babeczki ze szpinakiem i fetą

You may also like

Zostaw komentarz