1,1K
Warzywne babeczki pojawiają się u nas coraz częściej. Zazwyczaj jest to jednak bardzo prosty przepis, który można wykonać razem z dziećmi. Warto wcześniej przygotować odmierzone składniki ze starszym dzieckiem, a młodszemu pozostawić wsypywanie.
Nasze dzieci lubią warzywa jednak są takie, jak np. cukinia, które przemycam w babeczkach, zupie czy placuszkach. Dzisiejsze babeczki zniknęły ekspresowo i wywołały zdziwienie, że jest tam cukinia.
Spis treści
Warzywne babeczki do lunchboxa
Składniki na 12 – 14 babeczek
- 250 ml mleka roślinnego
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 40 g tartego parmezanu
- 100 g startej na grubych oczkach lub rozkruszonej mozzarelli
- 1 marchew starta na grubych oczkach
- 1 cukinia starta na grubych oczkach
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki świezych ziół (szałwia, oregano, mięta, rozmaryn)
- sól, pieprz do smaku.
- Do jednej miski wsyp wszystkie sypkie składniki. U nas to zadanie Juniora 🙂
- Dodaj starte warzywa oraz kukurydzę i wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre. Tutaj oddaję zadanie Pierworodnej.
- Połącz wszystko razem i rozłóż do formy na babeczki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Inne propozycje na wykorzystanie warzyw do przygotowania babeczek do lunchboxów: