Pad thai

by Matczyne Fanaberie

Pad Thai to mieszanka smaków i składników o różnej teksturze, która skrywa w sobie esencję kuchni tajskiej. Uwielbiam takie połączenia.

To typowe uliczne jedzenie, które bez problemu znajdziemy w wielu miejscach. Nie zawsze będzie to dobrze przygotowane danie. Ja ostatnio trafiałam na bardzo rozgotowany makaron, czego nie lubię, bo zamiast smacznego posiłku miałam papkę na talerzu.

Aby wydobyć ze składników na pad thai najwięcej esencjonalnych smaków i aromatów warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego dania.  

Po kilku próbach smażenia wszystkich składników jednocześnie lub dodając stopniowo do woka zdecydowanie najbardziej sprawdza nam się przygotowanie każdego składnika oddzielni. Kolejnym krokiem jest łączenie tych składników na patelni.

Komuś, kto nigdy nie robił jeszcze tego dania, może się wydać ono skomplikowane, ale zapewniam – to tylko pozory. Taka metoda jest najlepsza. Przygotowując samemu macie możliwość znalezienia samemu odpowiedniego balansu smaków.

Warto też pamiętać, aby jednocześnie przygotowywać (składać na patelni) maksymalnie dwie porcje, aby wydobyć optymalny smak.

pad thai

Pad thai – jak zrobić w domu?

Składniki dla 4 osób

  •  200 g makaronu ryżowego (wstążki 5 mm)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być świeże)
  • 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego do zamarynowania mięsa

Składniki na sos do pad thai

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej  
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub 1/2 strąka papryki chili

Do podania:  prażone orzeszki ziemne rozkruszone w moździerzu oraz cebulka prażona

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w paski lub kostkę i wymieszaj z 1 łyżką sosu sojowego i odstaw na 20 – 30 minut.
  2. Namocz makaron w zimnej wodzie przez 30 minut lub ugotuj go do miękkości i odcedź.
  3. Wymieszaj dokładnie w miseczce lub kubku wszystkie składniki sosu do pad thai do uzyskania słodko-kwaśno-słonego, zrównoważonego smaku.
  4. W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzej łyżkę oleju i wlej rozbełtane jajka. Usmaż omlet, który zdejmij na talerz, pokrój w paski.
  5. Można też wbić jajka i rozmieszać jak jajecznicę.
  6. Obsmaż mięso ok. 2-3 minuty i odłóż na talerz. Kurczak będzie czekał na połączenie z innymi składnikami. Zamiast kurczaka może być tofu, krewetki.
  7. Na łyżce oleju usmaż posiekaną szalotkę, wlej ½ część sosu, dodaj odsączony makaron i podgrzewaj, aż makaron będzie prawie miękki. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę wody.  
  8. Do tak przygotowanego makaronu dodaj przygotowany, pokrojony w paski omlet, mięso z kurczaka, zieloną cebulkę, kiełki, ⅓ orzeszków i smaż dalej na woku. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej sosu.
  9. Posyp resztą orzeszków i możesz podawać z cząstką limonki.
pad thai przepis
przepis kuchnia tajska

Sprawdź także koniecznie nasz pomysł na wieprzowinę z makaronem ryżowym.

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz