Kulinarne, Lunchboxy, Pieczywo, Przystawki

Focaccia z oliwkami

14 marca 2022
Focaccia z oliwkami

Dzisiejsza focaccia z oliwkami, pomidorami i tymiankiem to niedzielna odpowiedź na braki pieczywa i chęć urozmaicenia poniedziałkowych lunchboxów do szkoły. Drożdżowa focaccia okazała się doskonałym rozwiązaniem i w efekcie powstały nawet dwie, a nie jedna. Ta pierwsza szybko zniknęła z kuchennegp blatu.

W dzisieszych pudełkach:

  • Domowa focaccia z oliwkami w formie kanapek. Junior z sałatą i wędliną + majonez, a Pierworodna pasta z cukinii i pomidorów.
  • Domowe mini babeczki, porcja owoców
  • Smoothie z dodatkiem kaszki jęczmiennej (Piciu Helpa)
  • W termosie pyszna zupa pomidorowa z soczewicą.

Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.

Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 20 propozycjami na jedzenie do termosu.

Focaccia z oliwkami, pomidorami i tymiankiem

Składniki na zaczyn:

  • 20 g drożdży
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki pszennej typ 750 – sprawdza się także zwykła mąka pszenna lub mąka na pizzę
  • szczypta cukru

Ciasto właściwe:

  • 400 ml wody
  • 700 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 świeżego
  • oliwa i sól gruboziarnista

Tutaj zawsze wg upodobań. Ten przepis możesz wykorzystać z różnymi dodatkami.

Jako dodatki możesz wykorzysać także: czerwoną cebulę, kapary, zielone oliwki, świeże pomidory oraz różnorodne świeże zioła.

W sezonie często pojawia się u nas focaccia z samymi ziołami skropiona oliwą. Pyszota!

focaccia z oliwkami pomidorami i tymiankiem

Sposób przygotowania: 

1. Przygotuj zaczyn w miseczce. Wymieszaj składniki i odstaw na około 30-60 minut. Trzeba obserwować pracę drożdży.

2. Kiedy zaczyn już odpowiednio pracuje, czyli powiększył swoją objętość w miseczce, wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa. Wykorzystuję do tego robot.

3. Zagniataj, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Podczas wyrabiania ręcznego warto na początku delikatnie podsypać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

4. Kiedy ciasto jest już wyrobione przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą.
Polecam do tego foliowe czepki kąpielowe, gdzie gumka idealnie współdziała z misą i mogę wykorzystać go kilka razy.

5. Tak przygotowane, okryte ciasto odstaw w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.
Latem czas będzie zdecydowanie krótszy. Możesz skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu.

5. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

6. Przygotuj blaszkę nasmarowując ją oliwą.
Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełóż ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia (u mnie blacha o wymiarach 24 x 35 cm)
Rozłóż równomiernie na całej blaszce i palcami zrób wgłębienia w całym cieście. Najlepsza zabawa sensoryczna dla dzieci 🙂

7. Ułóż przygotowane oliwki, pomidorki (pokrój w plastry lub na połówki), posyp solą gruboziarnistą i polej dwiema łyżkami oliwy. Dodaj tymianek i odstaw do ponownego wyrastania.

8. Kiedy widzę, że ciasto pracuje, tzn. podnosi się wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC.
Piecz przez 20 – 30 minut. Do idealnego zarumieniania.

focaccia z oliwkami

POLECANE WPISY