Dzisiejsza focaccia z oliwkami, pomidorami i tymiankiem to niedzielna odpowiedź na braki pieczywa i chęć urozmaicenia poniedziałkowych lunchboxów do szkoły. Drożdżowa focaccia okazała się doskonałym rozwiązaniem i w efekcie powstały nawet dwie, a nie jedna. Ta pierwsza szybko zniknęła z kuchennegp blatu.
Spis treści
Co spakować do szkoły?
W dzisieszych pudełkach:
- Domowa focaccia z oliwkami w formie kanapek. Junior z sałatą i wędliną + majonez, a Pierworodna pasta z cukinii i pomidorów.
- Domowe mini babeczki, porcja owoców
- Smoothie z dodatkiem kaszki jęczmiennej (Piciu Helpa)
- W termosie pyszna zupa pomidorowa z soczewicą.
Więcej przepisów na pyszne, kolorowe i zjadane przez dzieci posiłki do szkoły znajdziesz w ebookach.
100 przepisów na lunchbox do szkoły
Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Focaccia z oliwkami, pomidorami i tymiankiem – przepis
Składniki na focaccię
Zaczyn:
- 20 g drożdży
- 100 ml wody
- 100 g mąki pszennej typ 750 – sprawdza się także zwykła mąka pszenna lub mąka na pizzę
- szczypta cukru
Ciasto właściwe:
- 400 ml wody
- 700 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- oliwki
- pomidorki koktajlowe
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 świeżego
- oliwa i sól gruboziarnista
Tutaj zawsze wg upodobań. Ten przepis możesz wykorzystać z różnymi dodatkami.
Jako dodatki możesz wykorzysać także: czerwoną cebulę, kapary, zielone oliwki, świeże pomidory oraz różnorodne świeże zioła.
W sezonie często pojawia się u nas focaccia z samymi ziołami skropiona oliwą. Pyszota!
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zaczyn w miseczce. Wymieszaj składniki i odstaw na około 30-60 minut. Trzeba obserwować pracę drożdży.
2. Kiedy zaczyn już odpowiednio pracuje, czyli powiększył swoją objętość w miseczce, wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa. Wykorzystuję do tego robot.
3. Zagniataj, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Podczas wyrabiania ręcznego warto na początku delikatnie podsypać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
4. Kiedy ciasto jest już wyrobione przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą.
Polecam do tego foliowe czepki kąpielowe, gdzie gumka idealnie współdziała z misą i mogę wykorzystać go kilka razy.
5. Tak przygotowane, okryte ciasto odstaw w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.
Latem czas będzie zdecydowanie krótszy. Możesz skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
5. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.
6. Przygotuj blaszkę nasmarowując ją oliwą.
Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełóż ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia (u mnie blacha o wymiarach 24 x 35 cm)
Rozłóż równomiernie na całej blaszce i palcami zrób wgłębienia w całym cieście. Najlepsza zabawa sensoryczna dla dzieci 🙂
7. Ułóż przygotowane oliwki, pomidorki (pokrój w plastry lub na połówki), posyp solą gruboziarnistą i polej dwiema łyżkami oliwy. Dodaj tymianek i odstaw do ponownego wyrastania.
8. Kiedy widzę, że ciasto pracuje, tzn. podnosi się wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC.
Piecz przez 20 – 30 minut. Do idealnego zarumieniania.
2 komentarze
Pomysł z czepkiem genialny. W życiu bym na to nie wpadła. To będzie moja pierwsza foccacia w życiu, wiec mam nadzieję, że mi się uda. A zarazem to będzie pierwsze ciasto drożdżowe robione w moim nowym robocie kuchennym
Liczę na jego dobrą współpracę. Mąż uwielbia foccacię, więc mam nadzieję, że doceni.
Super 🙂 Życzę smacznych wypieków.