Kiedy rozmawiałam przed Świętami, z redaktorem Krystianem Hanke w audycji Tatowanie, o czekoladowych zającach, nie sądziłam, że podczas wymiany zdań z redaktorem Marcinem Łukawskim, padnie wyzwanie połączenia mięsa z czekoladą. Kocham takie eksperymenty kulinarne.
Sądzę, że gulasz z indyka z kawą i czekoladą ma szansę sprostać temu wyzwaniu, a dodatkowo, jak to u nas, idealnie sprawdzi się także w termosie.
Spis treści
Do przygotowania tego dania wybrałam kawę ziarnistą Fragrante z linii Caprissimo oraz czekoladę belgijską Galler 85%
Pyszną mieszankę kawy z wyczuwalną nutą czekolady oraz gorzką czekoladę z zbalansowaną nutą goryczki znalazłam w sklepie internetowym. Znajdziecie tam nie tylko kawy i czekolady, ale także herbaty, kakao, czy akcesoria do parzenia kawy oraz do pielęgnacji ekspresu do kawy.


Gulasz z indyka z kawą i czekoladą
Składniki na 4 porcje
- 400 g mięsa z udźca indyka bez skóry i bez kości
- 500 g batata
- 1 średnia cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
- 40 g gorzkiej czekolady 85%
- 200 ml świeżo zaparzonego espresso z selekcjonowanych ziaren kawy ze sklepu Przyjaciele Kawy.
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- świeże listki kolendry
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie garam masala oraz papryce w proszku.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj mięso i zacznij je obsmażać, aż do zarumienienie. Duś pod przykryciem około 10 – 15 minut. - Wlej gorącą kawę, bulion i pomidory.
Dodaj pokrojone w grubą kostkę obrane bataty.
Gotuj około 15 – 20 minut, aż bataty będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. - Dodaj odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę i zagotuj przez 2 – 3 minuty.
Na koniec dodaj czekoladę i pozwól jej się rozpuścić w gorącym daniu.
Zamieszja i podawaj ze świeżą kolendrą i opcjonalnie posiekaną papryczką chili.
Smacznego!


Wpis powstał we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy.
1 komentarz
Jaki niezwykły przepis. Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam, ale nie omieszkam. A z czym podajesz taki gulasz? Tradycyjnie pieczywo czy też coś nieszablonowego? Moze to kogoś zszokuje, ale ja uwielbiam szystkie gulasze jeść z makaronem, najlapiej własnej roboty. Ten też zamierzam tak podać. Mój sprawdzony domowy makaron zawsze z tego przepisu robię https://www.bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/blog/jak-zrobic-pyszny-makaron-domowy Czuję że ten gulasz to będzie sztos.