Home Kulinarne Gulasz z indyka z kawą i czekoladą 

Gulasz z indyka z kawą i czekoladą 

by Matczyne Fanaberie

Kiedy rozmawiałam przed Świętami, z redaktorem Krystianem Hanke w audycji Tatowanie, o czekoladowych zającach, nie sądziłam, że podczas wymiany zdań z redaktorem Marcinem Łukawskim, padnie wyzwanie połączenia mięsa z czekoladą. Kocham takie eksperymenty kulinarne. 

Sądzę, że gulasz z indyka z kawą i czekoladą ma szansę sprostać temu wyzwaniu, a dodatkowo, jak to u nas, idealnie sprawdzi się także w termosie. 

Do przygotowania tego dania wybrałam kawę ziarnistą Fragrante z linii Caprissimo oraz czekoladę belgijską Galler 85% 

Pyszną mieszankę kawy z wyczuwalną nutą czekolady oraz gorzką czekoladę z zbalansowaną nutą goryczki znalazłam w sklepie internetowym. Znajdziecie tam nie tylko kawy i czekolady, ale także herbaty, kakao, czy akcesoria do parzenia kawy oraz do pielęgnacji ekspresu do kawy

Gulasz z indyka z kawą i czekoladą 
danie jednogarnkowe

Gulasz z indyka z kawą i czekoladą 

Składniki na 4 porcje 

  • 400 g mięsa z udźca indyka bez skóry i bez kości
  • 500 g batata 
  • 1 średnia cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • 40 g gorzkiej czekolady 85%
  • 200 ml świeżo zaparzonego espresso z selekcjonowanych ziaren kawy ze sklepu Przyjaciele Kawy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • świeże listki kolendry
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie garam masala oraz papryce w proszku.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
    Dodaj mięso i zacznij je obsmażać, aż do zarumienienie. Duś pod przykryciem około 10 – 15 minut.
  3. Wlej gorącą kawę, bulion i pomidory.
    Dodaj pokrojone w grubą kostkę obrane bataty.
    Gotuj około 15 – 20 minut, aż bataty będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać.
  4. Dodaj odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę i zagotuj przez 2 – 3 minuty.
    Na koniec dodaj czekoladę i pozwól jej się rozpuścić w gorącym daniu.
    Zamieszja i podawaj ze świeżą kolendrą i opcjonalnie posiekaną papryczką chili. 


Smacznego! 

Gulasz z indyka z kawą i czekoladą 
Gulasz z indyka danie jednogarnkowe na wynos

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy. 

You may also like

1 komentarz

Żaneta 26 maja 2022 - 17:01

Jaki niezwykły przepis. Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam, ale nie omieszkam. A z czym podajesz taki gulasz? Tradycyjnie pieczywo czy też coś nieszablonowego? Moze to kogoś zszokuje, ale ja uwielbiam szystkie gulasze jeść z makaronem, najlapiej własnej roboty. Ten też zamierzam tak podać. Mój sprawdzony domowy makaron zawsze z tego przepisu robię https://www.bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/blog/jak-zrobic-pyszny-makaron-domowy Czuję że ten gulasz to będzie sztos.

Odpowiedź

Zostaw komentarz