Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Dziecko, Kulinarne, Przekąski

Ciastka pełnoziarniste dla dzieci

27 kwietnia 2015
ciastka pełnoziarniste dla dzieci

Weekend był pod znakiem matki i córki zatem nie mogło zabraknąć szaleństw kulinarnych z Pierworodną. Nie wiem dlaczego, ale zamówienie padło na stempelkowe ciastka. Zrobiłyśmy pyszne ciastka pełnoziarniste dla dzieci.

Zamówienie było bardzo dokładne – ciastka z Królewną Zosią albo Dośką. Na szczęście udało się przekonać Pierworodną, że Peppa też się nadaje do takich zdrowych ciastek, a królewnę zaprosimy na kolejną ciasteczkową imprezę. Cóż trzeba zamówić kolejne stemple.
Do ciastek wykorzystuję różne stemple dostępne w działach kulinarnych, ale czasami wystarczy poszukać dobrze w sklepach papierniczych. Tym razem wykorzystałam multiprint.

Dzisiejsze ciastka to doskonała zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci. Gwarantuję, że zajadać się będą także dorośli, a o pozostawieniu na 7 dni nie ma szans.

Ciastka pełnoziarniste dla dzieci

ciastka pełnoziarniste dla dzieci

  • 120 g masła
  • 80 cukru muscovado (lub 60 g ksylitolu)
  • 100 g zmielonego lnu
  • 275 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 100 g maki owsianej i 175 mąki pełnoziarnistej)
  • 1 duże jajko
  • Nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 – 2 łyżki mleka, tylko jeśli ciasto będzie zbyt suche, w zależności od chłonności mąki

 

  1. Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, lnem, dodaj mleko i znów wymieszaj. (Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka).
  3. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut.
  4. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką.
  5. Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 – 15 minut.
  6. Piecz ciastka pełnoziarniste dla dzieci w temperaturze 180 – 190ºC przez około 12 – 15 minut, w zależności od wielkości. Gdy zarumienią się na brzegach, wystudź na kratce.

Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni. Jeśli się uda 🙂

ciastka pełnoziarniste dla dzieci

 

 

Wielokrotnie pytałyście mnie, skąd stempelki z Peppą. Ja wykorzystałam zwykłe stemple dla dzieci. Przed użyciem wyparzyłam we wrzątku.

stemple do ciastek dla dzieci peppa

 

Zobacz także:

Waniliowe ciasteczka z Kubusiem Puchatkiem

Kruche ciastka figowo – daktylowo – owsiane

POLECANE WPISY