Tradycja serwowania 12 potraw na wigilijnym stole jest głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Chociaż nie ma jednoznacznej odpowiedzi, skąd dokładnie wzięła się ta tradycja, istnieje kilka teorii.
Najpopularniejsza z nich mówi, że liczba 12 symbolizuje 12 apostołów Jezusa Chrystusa. Inna teoria mówi, że 12 potraw reprezentuje 12 miesięcy w roku, a spożywanie ich zapewnia pomyślność i urodzaj w nadchodzącym roku.
Spis treści
12 potraw na Wigilię – tradycja wigilinej wieczerzy
W polskiej tradycji mamy 12 potraw, ale przyznam szczerze, że warto pomyśleć przede wszystkim o tym, aby przygotować to, co zjemy z przyjemnością i w odpowiedniej ilości. Warto też wziać pod uwagę, że dzieci pomimo naszych najszczerszych starań, raczej niechętnie sięgają po te potrawy. U nas właśnie z tego powodu pojawiły się pierogi wigilijne dla dzieci.
Jakie tradycyjne potrawy stawiamy na wigilijnym stole?
1. Barszcz czerwony z uszkami.
To tradycyjna zupa na bazie buraków, podawana z małymi pierogami (uszkami) z farszem grzybowym.
2. Kapusta z grochem.
To danie przygotowywane z kiszonej kapusty i grochu. W zależności od regionu raz jest więcej grochu, innym razem więcej kapusty. Niektórzy dodają także suszone grzybki. Zostawiam Wam nasz rodzinny przepis:
- 500 g kiszonej kapusty
- 150 g łuskanego grochu
- 40 g masła
- 1 cebula
- 40 g suszonych grzybków
- sól, pieprz do smaku
- Groch zalej na kilka godzi, a najlepiej na noc, aby napęczniał.
- Grzybki także zalej niewielką ilością wody.
- Ugotuj groch, odcedź i przetrzyj prze sito.
- Namoczone grzybki ugotuj, drobno pokrój. Nie wylewaj wywaru z gotowania.
- Ugotuj kapustę i odparuj wodę. dodaj wywar z grzybków.
- Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę.
- Połącz ugotowaną kapustę, cebulę, przetarty groch i pokrojone grzybki.
- Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Karp smażony lub w galarecie
Karp jest tradycyjną rybą podawaną na Wigilię w Polsce.
Ma swoich zwolenników. Ja niezmiernie cieszę się, że można zamówić filety/płaty z karpia i nie martwić się pełną obróbką.
Zamiast tradycyjnego smażonego karpia częściej wybieramy rybę pieczoną w papilotach lub pieczonego karpia z masłem.
4. Pierogi z kapustą i grzybami
Te popularne pierogi są często podstawowym daniem na wigilijnym stole.
Jedno z dań, które pojawia się cały rok na stołach. Tutaj farszem może być zarówno kapusta z grzybkami, jak i same grzyby, czy sama kapusta. Dla dzieci wybierzcie, coś co zjedzą czyli np pierogi z jagodami, czy owocami suszonymi.
5. Ryba po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego 🙂
Najlepszy przepis na rybę po grecku!
6. Ryba w sosie śmietanowym.
Innym popularnym daniem rybnym jest ryba podawana w sosie śmietanowym.
7. Kompot z suszu
Mój koszmar dzieciństwa i ulubiony napój dziś.
Tradycyjny napój przygotowywany z suszonych owoców, często podawany do wigilijnej kolacji.
- 700 g mieszanki suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli) – zawsze dodaję 1 – 2 śliwki wędzone
- 2 figi suszone
- opcjonalnie świeża lub suszona żurawina
- woda
- 1 laska cynamonu
- łyżka goździków
- 2 – 3 gwiazdki anyżu
- 4 – 5 plastrów pomarańczy
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- miód do smaku
8. Makowiec
To tradycyjne ciasto z makiem, często podawane na deser.
9. Kutia
Staropolskie danie z maku, pszenicy, miodu i suszonych owoców.
Rzadko u nas gości, ale jeśli już się pojawia to sięgam po sprawdzony przepis na kutię.
10. Zupa grzybowa
Zupa przygotowywana na bazie suszonych grzybów leśnych. Nie przepadam, a odkąd są dzieci to tym bardziej nie robimy.
11. Śledzie
Śledzie mogą być podawane na wiele sposobów – w oleju, w śmietanie, czy jako rolmopsy. U nas pojawiają się w kilku opcjach na wigilijnym stole i zdecydowanie gustuję w tych w oleju, ewentualnie jako składnik sałatki. Najlepsze przepisy na świateczne śledzie.
12. Piernik, pierniczki i wszystkie ciastka korzenne
Kocham i mogłabym piec w ogromnych ilościach. To ciasto przyprawione mieszanką przypraw korzennych, często dekorowane lukrem lub polewą czekoladową. Mamy kilka swoich sprawdzonych sposobów na dekorację pierniczków i najlepszy przepis na pierniki na miodzie, które nie muszą leżakować.
Pamiętaj, że składniki i potrawy mogą się różnić w zależności od regionu Polski i tradycji rodzinnych.