Home KulinarneBoże Narodzenie 12 potraw na Wigilię

12 potraw na Wigilię

by Matczyne Fanaberie

Tradycja serwowania 12 potraw na wigilijnym stole jest głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Chociaż nie ma jednoznacznej odpowiedzi, skąd dokładnie wzięła się ta tradycja, istnieje kilka teorii.

Najpopularniejsza z nich mówi, że liczba 12 symbolizuje 12 apostołów Jezusa Chrystusa. Inna teoria mówi, że 12 potraw reprezentuje 12 miesięcy w roku, a spożywanie ich zapewnia pomyślność i urodzaj w nadchodzącym roku.

12 potraw na Wigilię – tradycja wigilinej wieczerzy

W polskiej tradycji mamy 12 potraw, ale przyznam szczerze, że warto pomyśleć przede wszystkim o tym, aby przygotować to, co zjemy z przyjemnością i w odpowiedniej ilości. Warto też wziać pod uwagę, że dzieci pomimo naszych najszczerszych starań, raczej niechętnie sięgają po te potrawy. U nas właśnie z tego powodu pojawiły się pierogi wigilijne dla dzieci.

Jakie tradycyjne potrawy stawiamy na wigilijnym stole?

1. Barszcz czerwony z uszkami.

To tradycyjna zupa na bazie buraków, podawana z małymi pierogami (uszkami) z farszem grzybowym.

barszcz z uszkami

2. Kapusta z grochem.

To danie przygotowywane z kiszonej kapusty i grochu. W zależności od regionu raz jest więcej grochu, innym razem więcej kapusty. Niektórzy dodają także suszone grzybki. Zostawiam Wam nasz rodzinny przepis:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 150 g łuskanego grochu
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 40 g suszonych grzybków
  • sól, pieprz do smaku
  1. Groch zalej na kilka godzi, a najlepiej na noc, aby napęczniał.
  2. Grzybki także zalej niewielką ilością wody.
  3. Ugotuj groch, odcedź i przetrzyj prze sito.
  4. Namoczone grzybki ugotuj, drobno pokrój. Nie wylewaj wywaru z gotowania.
  5. Ugotuj kapustę i odparuj wodę. dodaj wywar z grzybków.
  6. Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę.
  7. Połącz ugotowaną kapustę, cebulę, przetarty groch i pokrojone grzybki.
  8. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

3. Karp smażony lub w galarecie

Karp jest tradycyjną rybą podawaną na Wigilię w Polsce.
Ma swoich zwolenników. Ja niezmiernie cieszę się, że można zamówić filety/płaty z karpia i nie martwić się pełną obróbką.

Zamiast tradycyjnego smażonego karpia częściej wybieramy rybę pieczoną w papilotach lub pieczonego karpia z masłem.

4. Pierogi z kapustą i grzybami

Te popularne pierogi są często podstawowym daniem na wigilijnym stole.

Jedno z dań, które pojawia się cały rok na stołach. Tutaj farszem może być zarówno kapusta z grzybkami, jak i same grzyby, czy sama kapusta. Dla dzieci wybierzcie, coś co zjedzą czyli np pierogi z jagodami, czy owocami suszonymi.

5. Ryba po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego 🙂

Najlepszy przepis na rybę po grecku!

12 potraw ryba po grecku

6. Ryba w sosie śmietanowym.
Innym popularnym daniem rybnym jest ryba podawana w sosie śmietanowym.

7. Kompot z suszu

Mój koszmar dzieciństwa i ulubiony napój dziś.
Tradycyjny napój przygotowywany z suszonych owoców, często podawany do wigilijnej kolacji.

  • 700 g mieszanki suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli) – zawsze dodaję 1 – 2 śliwki wędzone
  • 2 figi suszone
  • opcjonalnie świeża lub suszona żurawina
  • woda
  • 1 laska cynamonu
  • łyżka goździków
  • 2 – 3 gwiazdki anyżu
  • 4 – 5 plastrów pomarańczy
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • miód do smaku

8. Makowiec

To tradycyjne ciasto z makiem, często podawane na deser.

9. Kutia

Staropolskie danie z maku, pszenicy, miodu i suszonych owoców.

Rzadko u nas gości, ale jeśli już się pojawia to sięgam po sprawdzony przepis na kutię.

10. Zupa grzybowa

Zupa przygotowywana na bazie suszonych grzybów leśnych. Nie przepadam, a odkąd są dzieci to tym bardziej nie robimy.

11. Śledzie

12 potraw wigilijnych śledzie

Śledzie mogą być podawane na wiele sposobów – w oleju, w śmietanie, czy jako rolmopsy. U nas pojawiają się w kilku opcjach na wigilijnym stole i zdecydowanie gustuję w tych w oleju, ewentualnie jako składnik sałatki. Najlepsze przepisy na świateczne śledzie.

12. Piernik, pierniczki i wszystkie ciastka korzenne

najlepsze pierniki bez lezakowania

Kocham i mogłabym piec w ogromnych ilościach. To ciasto przyprawione mieszanką przypraw korzennych, często dekorowane lukrem lub polewą czekoladową. Mamy kilka swoich sprawdzonych sposobów na dekorację pierniczków i najlepszy przepis na pierniki na miodzie, które nie muszą leżakować.

Pamiętaj, że składniki i potrawy mogą się różnić w zależności od regionu Polski i tradycji rodzinnych.

You may also like

Zostaw komentarz