Dzisiejsze babeczki były dla mnie pewnym wyzwaniem. Miałam plan na babeczki, ale te musiały być wyjątkowe. Powstały babeczki orkiszowe z żurawiną.
Nie mamy w domu żadnych alergii, więc nie mamy też ograniczeń w składnikach, które wykorzystuję w kuchni. Ogranicza mnie tylko wyobraźnia. Dziś wybieraliśmy się z wizytą do znajomych i musiałam trochę pokombinować ze składnikami, żeby wyszło coś fajnego.
Sama byłam zaskoczona, ale te babeczki nie raz się u nas jeszcze pojawią 😉
Babeczki orkiszowe z żurawiną
Składniki na 12 babeczek
- 200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
- 40 g lnu mielonego
- 60 g mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 1 bardzo dojrzała gruszka lub 2 jajka
- 250 g mleka roślinnego lub zwykłego
- 120 g roztopionego masła (używałam sklarowanego masła)
- 50 – 60 g żurawiny suszonej
Utrzyj gruszkę (jajka) z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.
Mąkę, len wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Piecz babeczki orkiszowe z żurawiną około 10 minut i podnieś temperaturę do 185 stopni C. Piecz przez 10 – 15 minut (do tzw. suchego patyczka).
1 komentarz
Spróbowałam. Takie proste i szybkie i takie dobre 🙂 Dziękuję za przepis będę zaglądać 🙂