Dziecko, Kulinarne

Babeczki orkiszowe z żurawiną

1 maja 2015
babeczki orkiszowe z żurawiną

Dzisiejsze babeczki były dla mnie pewnym wyzwaniem. Miałam plan na babeczki, ale te musiały być wyjątkowe. Powstały babeczki orkiszowe z żurawiną.
Nie mamy w domu żadnych alergii, więc nie mamy też ograniczeń w składnikach, które wykorzystuję w kuchni. Ogranicza mnie tylko wyobraźnia. Dziś wybieraliśmy się z wizytą do znajomych i musiałam trochę pokombinować ze składnikami, żeby wyszło coś fajnego.

Sama byłam zaskoczona, ale te babeczki nie raz się u nas jeszcze pojawią 😉 

Babeczki orkiszowe z żurawiną

Składniki na 12 babeczek

  • 200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
  • 40 g lnu mielonego
  • 60 g mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 1 bardzo dojrzała gruszka lub 2 jajka
  • 250 g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 120 g roztopionego masła (używałam sklarowanego masła)
  • 50 – 60 g żurawiny suszonej

Utrzyj gruszkę (jajka) z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

Mąkę, len wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi. Dodaj żurawinę i wymieszaj.

Wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Piecz babeczki orkiszowe z żurawiną około 10 minut i podnieś temperaturę do 185 stopni C. Piecz przez 10 – 15 minut (do tzw. suchego patyczka).

 

babeczki orkiszowe z żurawiną

babeczki orkiszowe z żurawiną

print

POLECANE WPISY