Kulinarne

Babeczki pełnoziarniste z lnem

21 kwietnia 2015
Babeczki pełnoziarniste z lnem

Dziś zapraszam na babeczki pełnoziarniste z lnem.
Z dzieciństwa pamiętam jak moja mama mieliła siemię lniane i podawała nam łyżką podczas kaszlu. Pomagało zarówno na suchy jak i mokry kaszel. Nasiona lnu łagodzą odruch kaszlu suchego, a podczas mokrego kaszlu pomagają oczyszczać oskrzela z zalegającej wydzieliny.
Do dziś nie wiedziałam dlaczego zajadaliśmy siemię lniane. Sądziłam, że lubiliśmy i już, tak jak dziś dzieci zajadają żelki 🙂

Na kaszel można podawać też ciepły wywar z siemienia lnianego.
U nas wczoraj zagościły babeczki z siemieniem lnianym. Len mielony złoty Sante kupiłam ot tak przyda się, zobaczę, co z tego można zrobić. Sprawdziłam już kisiel polecany przez producenta i zrobiłam pyszne i zdrowe babeczki 🙂

Babeczki pełnoziarniste z lnem

  • 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g lnu mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru muscovado
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 20 g karobu lub 30 g kakao
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 120 g roztopionego masła

Utrzyj jajka z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

Karob wymieszaj z mąką, lnem, sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.

Wyłóż do papilotek i piecz około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 185 stopni C.

Babeczki pełnoziarniste z lnem

Ciasto wykorzystałam też do zrobienia domowych misi Lubisiów, za którymi przepada Pierworodna.

Misie lubisie z lnem

 

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY