Makaron z cukinii jeszcze do niedawna był dla mnie alternatywą, którą wybierają osoby na diecie bądź weganie. Dużym zaskoczeniem był dla mnie jego smak, gdy wspólnie z innymi kursantami warsztatów, prowadzonych przez Zuzannę Rzymanek, przygotowałam go samodzielnie po raz pierwszy. Wersja z wege sosem z nerkowców powaliła mnie na kolana, a achom i ochom nad vermezanem nie było końca.
Poniższy przepis to twórczość Zuzanny, twórczyni najpyszniejszych wege serów, jakie dotychczas jadłam.
Spis treści
Makaron z cukinii ze śmietaną z nerkowców
Składniki na danie dla 2 osób
Składniki na śmietanę i sos serowy
- 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez co najmniej 1 godzinę. Najlepiej 3 godziny.
- ½ szklanki wody
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa
- sól
Makaron z cukinii
- 2 cukinie
- obieraczka (u mnie obieraczka Victorinox)
- sok z ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- bazylia
- pomidorki koktajlowe lub rzodkiewka
Vermezan
- 50 g migdałów
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki soli
Jak przygotować vermezan?
- Migdały wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na 10 – 12 minut.
- Wystudź migdały u utrzyj je w moździerzu z płatkami migdałowymi oraz solą.
- Odłóż na bok.
Śmietana z nerkowców – jak przygotować sos?
- Odcedź namoczone orzechy nerkowca i zmiksuj je z wodą i szczyptą soli.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Podsmaż na łyżce oliwy przez około 3 – 4 minuty. Dodaj zmiksowane nerkowce, płatki drożdżowe oraz sok z cytryny.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj wody, aby uzsykać odpowiednią konsystencję sosu. - Dodaj sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić makaron z cukinii?
- Cukinię pokrój specjalną obieraczką do julienne, aby uzyskać warzywny „makaron”.
- Dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj, aż makaron stanie się miękki i błyszczący.
- Wymieszaj z sosem, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp vermezanem i listakmi bazylii.
Danie wykładaj na talerz i delektuj się smakiem.
Fajnie sprawdza się w daniu na wynos.
Mój lunchbox to pyszny makaron z cukinii, świeże truskawki, makaron oraz sok warzywny z buraków, jabłka i marchewki. Warto wybierać do przygotowywanych posiłków dobre, sprawdzone składniki i sięgać po zdrowe bakalie.