Makaron z cukinii ze śmietaną z nerkowców

by Matczyne Fanaberie

Makaron z cukinii jeszcze do niedawna był dla mnie alternatywą, którą wybierają osoby na diecie bądź weganie. Dużym zaskoczeniem był dla mnie jego smak, gdy wspólnie z innymi kursantami warsztatów, prowadzonych przez Zuzannę Rzymanek, przygotowałam go samodzielnie po raz pierwszy. Wersja z wege sosem z nerkowców powaliła mnie na kolana, a achom i ochom nad vermezanem nie było końca.

Poniższy przepis to twórczość Zuzanny, twórczyni najpyszniejszych wege serów, jakie dotychczas jadłam.

Makaron z cukinii ze śmietaną z nerkowców

Makaron z cukinii

Składniki na danie dla 2 osób

Składniki na śmietanę i sos serowy

  • 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez co najmniej 1 godzinę. Najlepiej 3 godziny.
  • ½ szklanki wody
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • sól

Makaron z cukinii

  • 2 cukinie
  • obieraczka (u mnie obieraczka Victorinox)
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe lub rzodkiewka

Vermezan

  • 50 g migdałów
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki soli

Jak przygotować vermezan?

  1. Migdały wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na 10 – 12 minut.
  2. Wystudź migdały u utrzyj je w moździerzu z płatkami migdałowymi oraz solą.
  3. Odłóż na bok.

Śmietana z nerkowców – jak przygotować sos?

  1. Odcedź namoczone orzechy nerkowca i zmiksuj je z wodą i szczyptą soli.
  2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  3. Podsmaż na łyżce oliwy przez około 3 – 4 minuty. Dodaj zmiksowane nerkowce, płatki drożdżowe oraz sok z cytryny.
    Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj wody, aby uzsykać odpowiednią konsystencję sosu.
  4. Dodaj sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić makaron z cukinii?

  1. Cukinię pokrój specjalną obieraczką do julienne, aby uzyskać warzywny „makaron”.
  2. Dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj, aż makaron stanie się miękki i błyszczący.
  3. Wymieszaj z sosem, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp vermezanem i listakmi bazylii.

Danie wykładaj na talerz i delektuj się smakiem.

Fajnie sprawdza się w daniu na wynos.

Mój lunchbox to pyszny makaron z cukinii, świeże truskawki, makaron oraz sok warzywny z buraków, jabłka i marchewki. Warto wybierać do przygotowywanych posiłków dobre, sprawdzone składniki i sięgać po zdrowe bakalie. 

Makaron z cukinii

You may also like

Zostaw komentarz