688
Dzisiejsza propozycja na domowe przekąski na mecz to potrzeba chwili i braki w domowych zapasach czegoś sensownego do pochrupania podczas meczu. Dziś przepis paluchy „grissini”.
Przepis znalazłam na blogu Laury, a już dziś wiem, że nie będzie to jedyny sposób na zdrowe przegryzki. Wyglądają i smakują wyśmienicie.
Domowe przekąski na mecz – paluchy „grissini”
Składniki na około 20 chrupiących paluchów „grissini”
- 200 g mąki
- 50 g kaszy manny
- 100 – 125 ml wody
- 6 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli – jeśli będziesz serwować małym dzieciom można pominąć
- mieszanka ziół, suszony czosnek, czarnuszka, pieprz z cytryną
- Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i kaszę mannę na „grissini” – domowe przekąski paluchy.
Zrób „dołek” w środku składników i dodaj ciepłą wodę (nie może być gorąca), oliwę i cukier. Wymieszaj wszystko. Wodę warto dodawać stopniowo, bo w zależności od suchości mąki możesz potrzebować 100 lub 125 ml wody. - Gdy ciasto zacznie się sklejać dodaj sól.
- Wyrób aż ciasto nabierze elastycznego wyglądu. Odstaw przykryte na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Po wyrośnięciu dziel na małe kawałeczki i „turlaj” grissini.
5. Po przygotowaniu wszystkich paluchów posmaruj wodą lub białkiem z jajka i posyp wybranymi ziołami.
6. Pysznie wyglądające domowe przekąski na mecz wstaw do ciepłego piekarnika i piecz w temperaturze 170 °C przez 15-20 minut
Smacznego 🙂
2 komentarze
Kusisz 🙂
one są zwyczajnie przepyszne 🙂 Więc skuś się