Home Kulinarne Domowe przekąski na mecz – paluchy grissini

Domowe przekąski na mecz – paluchy grissini

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja na domowe przekąski na mecz to potrzeba chwili i braki w domowych zapasach czegoś sensownego do pochrupania podczas meczu. Dziś przepis paluchy „grissini”.

Przepis znalazłam na blogu Laury, a już dziś wiem, że nie będzie to jedyny sposób na zdrowe przegryzki. Wyglądają i smakują wyśmienicie.

Domowe przekąski na mecz – paluchy „grissini”

Składniki na około 20 chrupiących paluchów „grissini”

  • 200 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 100 – 125 ml wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli – jeśli będziesz serwować małym dzieciom można pominąć
  • mieszanka ziół, suszony czosnek, czarnuszka, pieprz z cytryną
  1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i kaszę mannę na „grissini” – domowe przekąski paluchy.
    Zrób „dołek” w środku składników i dodaj ciepłą wodę (nie może być gorąca), oliwę i cukier. Wymieszaj wszystko. Wodę warto dodawać stopniowo, bo w zależności od suchości mąki możesz potrzebować 100 lub 125 ml wody.
  2. Gdy ciasto zacznie się sklejać dodaj sól.
  3. Wyrób aż ciasto nabierze elastycznego wyglądu. Odstaw przykryte na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu dziel na małe kawałeczki i „turlaj” grissini.


5. Po przygotowaniu wszystkich paluchów posmaruj wodą lub białkiem z jajka i posyp wybranymi ziołami.

6. Pysznie wyglądające domowe przekąski na mecz wstaw do ciepłego piekarnika i piecz w temperaturze 170 °C przez 15-20 minut

Smacznego 🙂

You may also like

2 komentarze

Bebe 3 kwietnia 2014 - 23:34

Kusisz 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 kwietnia 2014 - 23:34

one są zwyczajnie przepyszne 🙂 Więc skuś się

Odpowiedź

Zostaw komentarz