Pieczona jaglanka z bakaliami

by Matczyne Fanaberie

Kasza jaglana nie jest częstym gościem w naszym menu. Pojawia się raczej jako dodatek. Lubimy płatki jaglane, a pieczona jaglanka z bakaliami stała się hitem. Wspaniałym posiłkiem na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia. Ideana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczona jaglanka z bakaliami

pieczona jaglanka

Inspiracją do tego dania był wpis na Instagramie Szkoły na Widelcu. Ostatnio dużą radością cieszą się pieczone owsianki i owsianki na wynos więc postanowiłam sprawdzić pieczoną jaglankę.

pieczona jaglanka

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 ¼ szklanki domowego mleka roślinnego lub innego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jabłka starte na grubych oczkach
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórków lub chipsów kokosowych
  • łyżka masła
  1. Wypłucz kilkakrotnie kaszę jaglaną na sicie gorącą i zimną wodą, aby pozbyć się goryczy.
  2. Tak przygotowaną kaszę jaglaną zalej mlekiem i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 – 20 minut, aż kasza stanie się miękka i wchłonie mleko.
  4. Wystudź i wymieszaj z dwiema łyżkami miodu.
  5. Przygotuj jabłka z bakaliami.
  6. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj starte jabłka, wiórki kokosowe i rodzynki. Uduś przez 5 – 7 minut.
  7. Dopraw cynamonem.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  9. Kaszę jaglaną przełóż do foremek, a na wierzchu wyłóż uprażone jabłka z bakaliami. Przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.
  10. Zdejmij folię aluminiową i zapiecz przez kolejne 5 minut.

U nas sprawdziła się idealnie w lunchboxie i na pewno jeszcze nie raz się w nim pojawi.
Marianna stwierdziła, że smakuje jak szarlotka 🙂

Smacznego dnia Wam życzę.

You may also like

Zostaw komentarz