466
Kasza jaglana nie jest częstym gościem w naszym menu. Pojawia się raczej jako dodatek. Lubimy płatki jaglane, a pieczona jaglanka z bakaliami stała się hitem. Wspaniałym posiłkiem na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia. Ideana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pieczona jaglanka z bakaliami
Inspiracją do tego dania był wpis na Instagramie Szkoły na Widelcu. Ostatnio dużą radością cieszą się pieczone owsianki i owsianki na wynos więc postanowiłam sprawdzić pieczoną jaglankę.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 ¼ szklanki domowego mleka roślinnego lub innego mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 jabłka starte na grubych oczkach
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki wiórków lub chipsów kokosowych
- łyżka masła
- Wypłucz kilkakrotnie kaszę jaglaną na sicie gorącą i zimną wodą, aby pozbyć się goryczy.
- Tak przygotowaną kaszę jaglaną zalej mlekiem i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 – 20 minut, aż kasza stanie się miękka i wchłonie mleko.
- Wystudź i wymieszaj z dwiema łyżkami miodu.
- Przygotuj jabłka z bakaliami.
- Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj starte jabłka, wiórki kokosowe i rodzynki. Uduś przez 5 – 7 minut.
- Dopraw cynamonem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Kaszę jaglaną przełóż do foremek, a na wierzchu wyłóż uprażone jabłka z bakaliami. Przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.
- Zdejmij folię aluminiową i zapiecz przez kolejne 5 minut.
U nas sprawdziła się idealnie w lunchboxie i na pewno jeszcze nie raz się w nim pojawi.
Marianna stwierdziła, że smakuje jak szarlotka 🙂
Smacznego dnia Wam życzę.