Domowa tortilla to jeden ze sposobów na urozmaicenie posiłków. Zarówno tych jedzonych w domu, jaki i tych pakowanych do lunchboxa. Warto samemu przygotować te placki i stąd mój dzisiejszy przepis na tortillę wykonaną samodzielnie w domu.
Niestety sklepowe tortille pozostawiają wiele do życzenia, bo często ich skład mógłby konkurować z tablicą Mendelejewa.
Jeśli zdecydujesz się na domową tortillę, będzie ona równie elastyczna, jak ta ze sklepu, ale zdecydowanie zdrowsza.
Podstawą smacznej, elastycznej tortilli i miękkiego ciasta do rozwałkowywania jest zaparzenie mąki wrzątkiem podczas przygotowywania ciasta.
Domowa tortilla – przepis
Składniki na domową tortillę
pszenno – orkiszową
- 200 g mąki pszennej
- 120 g mąki orkiszowej
- 45 g smalcu lub masła (3 łyżki)
- 190 ml wrzącej wody (3/4 szklanki)
- 1/4 łyżeczki soli
Możesz zdecydować się na jedną mąkę lub zmieniać proporcje.
Ważne, aby do tych proporcji pozostałych składników wykorzystać
3 szklanki mąki.
- Odmierzoną mąkę wymieszaj z solą. Dodaj smalec lub masło.
- Stopniowo dodawaj wrzącą wodę. Wylewaj bezpośrenbio na tłuszcz.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zrobić to wydelcem, łopatką lub skorzystać z pomocy robota, jak ja 🙂
- Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na około 30 – 60 minut.
- Podziel ciasto na 10 – 12 równych części. Ja korzystam z wagi i wówczas tortilla jest równej wielkości.
- Uformuj kulki i odłóż na minimum 10 minut, ale nie dłużej niż 45 minut.
- Zacznij rozwałkowywać wałkiem do ciasta przygotowane ciasto na tortillę na bardzo cieniutkie placki.
- Kładź na rozgrzanej, suchej patelni. Ja korzystam z naszej ulubionej patelnii do naleśników. Po około 20 – 30 sekundach smażenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami. Przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 – 30 sekund.
- Układaj tortille na talerzu. Warto na sam spód położyć wilgotną (nie mokrą) ściereczkę lub ręcznik papierowy. Wilgoć jest potrzebna, aby nasze tortille łatwo było zawinąć i aby się nie kruszyły.
W tak przygotowaną domową tortillę możesz zawinąć, co tylko zapragniesz.
U nas w lunchboxie znalazła się domowa tortilla z pieczonym kurczakiem, papryką, sałatą, kukurydzą i serem. Do szkoły tortilla została zgrillowana, aby nie rozpadła się podczas jedzenie po przekrojeniu 🙂
Tortilla jest doskonała, aby wyczyścić lodówkę z resztek i stworzyć posiłek, który pomoże nam nie marnować jedzenia. Możesz wykorzystać resztki mięsa, wędlin, warzyw czy past do chleba. Spójrz, co masz w lodówce i stwórz idealny posiłek zero waste.
Smacznego 🙂