Home Kulinarne Domowa tortilla pszenno – orkiszowa

Domowa tortilla pszenno – orkiszowa

by Matczyne Fanaberie

Domowa tortilla to jeden ze sposobów na urozmaicenie posiłków. Zarówno tych jedzonych w domu, jaki i tych pakowanych do lunchboxa. Warto samemu przygotować te placki i stąd mój dzisiejszy przepis na tortillę wykonaną samodzielnie w domu.

Niestety sklepowe tortille pozostawiają wiele do życzenia, bo często ich skład mógłby konkurować z tablicą Mendelejewa.
Jeśli zdecydujesz się na domową tortillę, będzie ona równie elastyczna, jak ta ze sklepu, ale zdecydowanie zdrowsza.

Podstawą smacznej, elastycznej tortilli i miękkiego ciasta do rozwałkowywania jest zaparzenie mąki wrzątkiem podczas przygotowywania ciasta.

Domowa tortilla – przepis

Domowa tortilla - przepis

Składniki na domową tortillę
pszenno – orkiszową

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 45 g smalcu lub masła (3 łyżki)
  • 190 ml wrzącej wody (3/4 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki soli

Możesz zdecydować się na jedną mąkę lub zmieniać proporcje.
Ważne, aby do tych proporcji pozostałych składników wykorzystać
3 szklanki mąki.

  1. Odmierzoną mąkę wymieszaj z solą. Dodaj smalec lub masło.
  2. Stopniowo dodawaj wrzącą wodę. Wylewaj bezpośrenbio na tłuszcz.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zrobić to wydelcem, łopatką lub skorzystać z pomocy robota, jak ja 🙂
  4. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na około 30 – 60 minut.
  5. Podziel ciasto na 10 – 12 równych części. Ja korzystam z wagi i wówczas tortilla jest równej wielkości.
  6. Uformuj kulki i odłóż na minimum 10 minut, ale nie dłużej niż 45 minut.
  7. Zacznij rozwałkowywać wałkiem do ciasta przygotowane ciasto na tortillę na bardzo cieniutkie placki.
  8. Kładź na rozgrzanej, suchej patelni. Ja korzystam z naszej ulubionej patelnii do naleśników. Po około 20 – 30 sekundach smażenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami. Przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 – 30 sekund.
  9. Układaj tortille na talerzu. Warto na sam spód położyć wilgotną (nie mokrą) ściereczkę lub ręcznik papierowy. Wilgoć jest potrzebna, aby nasze tortille łatwo było zawinąć i aby się nie kruszyły.

W tak przygotowaną domową tortillę możesz zawinąć, co tylko zapragniesz.

Domowa tortilla - przepis lunchbox

U nas w lunchboxie znalazła się domowa tortilla z pieczonym kurczakiem, papryką, sałatą, kukurydzą i serem. Do szkoły tortilla została zgrillowana, aby nie rozpadła się podczas jedzenie po przekrojeniu 🙂

Tortilla jest doskonała, aby wyczyścić lodówkę z resztek i stworzyć posiłek, który pomoże nam nie marnować jedzenia. Możesz wykorzystać resztki mięsa, wędlin, warzyw czy past do chleba. Spójrz, co masz w lodówce i stwórz idealny posiłek zero waste.

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz