Owsianka dla dzieci jest stałym punktem naszych śniadań. Dla naszej Pierworodnej nie liczy się śniadanie bez owsianki. Czasami dołączę do niej, ale dotychczas była to głównie Jej domena. Od jakiegoś czasu zaczęłam przyglądać się owsiankom podawanymi na zimno, a wszystko dzięki książce Wydawnictwa Buchman „Tylko owsianki” autorstwa Fern Green.
Dzisiejsza propozycja to owsianki spakowane na wynos. Można wykorzystać swój ukochany lunchbox lub fajny słoik, bo w nim takie danie prezentuje się wyśmienicie.
Spis treści
Owsianka to dobry pomysł zarówno na pierwsze, ciepłe śniadanie w domu, jak i drugie śniadanie na wynos. Jako wielbicielka ładnego i smacznego jedzenia zaczęłam przygotowywać owsianki na wynos. Dlaczego?
Są bogate w witaminy, minerały, błonnik, białko. Doskonale pobudzją układ odpornościowy i pozwalają się najeść 🙂
W naszych owsiankach zawsze jest dużo bakalii, bo dzieciaki je uwielbiają.
Nasz tygodniowy jadłospis na owsianki – POBIERZ TUTAJ
1. Owsianka z płatkami owsianymi, gruszką i rodzynkami
Składniki dla 1 osoby
- 50 g płatków owsianych
- 130 ml mleka migdałowego lub innego, które lubisz.
- 1 twarda duża gruszka starta na tarce o grubych oczkach
- 1/2 łyżki maku
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
- 40 g naturalnego jogurtu
- migdały pokrojone w słupki
- rodzynki
Płatki owsiane wymieszaj na noc z mlekiem, połową startej gruszki, nasionami maku, syropem z agawy.
Rano dodaj jogurt naturalny.
Przełóż do kubeczka, szklaneczki lub innego pojemnika. Na wierzch wyłóż pozostałą część gruszki, oraz rodzynki i migdały.
2. Owsianka z płatkami gryczanymi,
suszoną śliwką i chipsami kokosowymi
Składniki dla 1 osoby
- 70 g płatków gryczanych
- 370 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 60 g malin
- chipsy kokosowe
- 4 – 5 śliwek suszonych
W słoiku lub misce wymieszaj płatki z mlekiem, pokrojoną śliwką, nasionami chia i wanilią i odstaw na noc.
Rano dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Rozgnieć część malin i ułóż na spodzie. Wyłóż płatki z jogurtem. Na wierzch wyłóż maliny i chipsy kokosowe.
3. Owsianka dla dzieci z płatkami orkiszowymi,
musem malinowym i bananem
Składniki dla 1 osoby
- 30 g płatków owsianych
- 20 g płatków gryczanych
- 1/2 łyżki sezamu
- 130 ml mleka migdałowego lub innego, które lubisz
- szczypta soli
- banan pokrojony wzdłuż
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
- 40 g jogurtu
- ulubione pestki prażone
- rodzynki
- maliny
- 2 łyżki musu malinowego – możesz rozgnieść maliny i podać jako mus. Ja wykorzystuję zawekowany mus bez pestek z malin.
Płatki owsiane i gryczane wymieszaj na noc z mlekiem, sezamem, rozgniecionym bananem i syropem z agawy.
Rano dodaj jogurt naturalny.
Do kubeczka, szklaneczki lub innego pojemnika włóż mus lub rozgniecione maliny. Wyłóż nocne płatki. Na wierzch wyłóż malinowy mus lub maliny, pokrojone w plastry banany. Posyp rodzynkami i pestkami.
4. Płatki owsiane, chia z morelami,
orzechami i migdałami
Składniki dla 2 osób
- 70 g płatków owsianych
- 150 ml mleka owsianego lub innego, które lubisz. Czasami zastępuję je wodą kokosową.
- 2 banany
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
- 60 g naturalnego jogurtu
- migdały pokrojone w słupki
- orzechy laskowe
- morele suszone
- 2 łyżki rozgniecionych malin
Płatki owsiane wymieszaj na noc z mlekiem, rozgniecionym bananem, nasionami chia, syropem z agawy.
Rano dodaj jogurt naturalny.
Na dnie kubeczka wyłóż maliny. Na nie połóż pokrojone banay. Przełóż do kubeczka, szklaneczki płatki z chia i jogurtem.
Na wierzch wyłóż pokrojone morele, orzechy, migdały.
5. Owsianka dla dzieci z borówkami,
orzechami i musem bananowym
Składniki dla 1 osoby
- 50 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 130 ml mleka migdałowego lub innego, które lubisz.
- 1 miękki banan + kilka plastrów do podania
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
- 40 g jogurtu kokosowego (można zastąpić zwykłym jogurtem)
- migdały pokrojone w słupki
- orzechy (u mnie prażone orzechy laskowe)
- borówki
Płatki owsiane wymieszaj na noc z mlekiem, rozgniecionym bananem i syropem z agawy.
Rano dodaj jogurt naturalny.
Do kubeczka, szklaneczki lub innego pojemnika wrzuć borówki. Wyłóż nocne płatki. Na wierzch wyłóż pozostałą część borówki, orzechy i pokrojone w plastry banany.
To kilka przykładów smacznego sposobu na owsiankę na zimno.
Tak podana owsianka dla dzieci to także idealna przekąska czy deser ♥
6 komentarzy
Czy płatków używasz błyskawicznych? Bo te „nie błyskawiczne” powinny chyba być zagotowane lub chociaż zaparzone. Tak czytałam przed przejściem na owsiane śniadania i kolacje.
Używam zwykłych płatków.
Po nocnym namaczaniu są tak miękkie, że trudno uwierzyć, że nie były zaparzone.
Wiem, że są miękkie, ale myślałam, że tu znaczenie ma wysoka temperatura.
Same pyszności, rewelacja, uwielbiam owsianki! A zdjęcia do zjedzenia! Przepiękne 🙂
Bardzo kuszące i urozmaicone przepisy 🙂 Na pewno wypróbujemy – zwłaszcza, że to samo zdrowie 🙂
Super są te owsianki, myślałam o kupnie tej serii książek