Kulinarne, Lunchboxy, Przekąski, Śniadania

Placki bananowe z kaszą manną

17 października 2019
placki bananowe

Staram się, aby śniadanie i każdy posiłek naszych dzieci był smaczny, zdrowy i pełen dobrych produktów. Stąd dzisiejsze proste placki bananowe w duchu idei zero waste, czyli gotuję i nie marnuję.

Każde z naszych dzieci jest inne. Marianna mogłaby każdego dnia jeść owsiankę, Antoś zdecydowanie woli jajeczniscę albo kaszkę.

Dzisiejsze placki bananowe to efekt wykorzystania tego, co zazwyczaj mamy w domu, a co urozmaici śniadanie w domu, lunchbox do szkoły lub będzie smaczną przekąską na spacerze.

Placki bananowe z kaszą manną

lunchbox dla dzieci
lunchbox dla dzieci – Pudełko Yumbox Tapas
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki kaszy manny – u mmnie bio manna dawnych zbóż Helpa
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka mąki owsianej (może być pszenna, pszenna pełnoziarnista, kokosowa)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka lub dobrego napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku – opcjonalnie jeśli chcesz aby placuszki trochę urosły.

Nie dodaję żadnego cukru, bo dla nas banany dają wystarczającą słodycz.

Jak zrobić pyszne placki bananowe?

  1. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję.
  2. Nakładam po łyżce na rozgrzaną patelnię. Nie używam oleju na patelnię. Korzystam z patelni do naleśników.
  3. Przekładam na drugą stronę placki i czekam aż się zarumienią.
  4. Podaję z ulubioną konfiturą, dżemem.

Lunchbox do szkoły dla Pierwszoklasistki

  • 5 – 6 sztuk placków bananowych
  • Łyżka dżemu malinowego lub innego
  • Pokrojona świeża marchewka
  • Świeże jabłko

POLECANE WPISY