Staram się, aby śniadanie i każdy posiłek naszych dzieci był smaczny, zdrowy i pełen dobrych produktów. Stąd dzisiejsze proste placki bananowe w duchu idei zero waste, czyli gotuję i nie marnuję.
Każde z naszych dzieci jest inne. Marianna mogłaby każdego dnia jeść owsiankę, Antoś zdecydowanie woli jajecznicę albo kaszkę.
Spis treści
Dzisiejsze placki bananowe to efekt wykorzystania tego, co zazwyczaj mamy w domu, a co urozmaici śniadanie w domu, lunchbox do szkoły lub będzie smaczną przekąską na spacerze. To przepis, który możesz zrobić także na jednej mące i też będzie pysznie.

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Placki bananowe z kaszą manną

- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki kaszy manny – u mmnie bio manna dawnych zbóż HELPA
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mąki owsianej (może być pszenna, orkiszowa jasna lub gryczana jasna)
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka lub dobrego napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku – opcjonalnie jeśli chcesz aby placuszki trochę urosły.
Nie dodaję żadnego cukru, bo dla nas banany dają wystarczającą słodycz. Jeśli jednak masz niezbyt dojrzałe banany można dodać łyżeczkę cukru lub jakiegoś słodzidła w płynie.
Jak zrobić pyszne placki bananowe?
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję.
- Nakładam po łyżce na rozgrzaną patelnię. Nie używam oleju na patelnię. Korzystam z patelni do naleśników.
- Przekładam na drugą stronę placki i czekam aż się zarumienią.
- Podaję z ulubioną konfiturą, dżemem.

Lunchbox do szkoły dla Pierwszoklasistki
- 5 – 6 sztuk placków bananowych
- Łyżka dżemu malinowego lub innego
- Pokrojona świeża marchewka
- Świeże jabłko