Staram się, aby śniadanie i każdy posiłek naszych dzieci był smaczny, zdrowy i pełen dobrych produktów. Stąd dzisiejsze proste placki bananowe w duchu idei zero waste, czyli gotuję i nie marnuję.
Każde z naszych dzieci jest inne. Marianna mogłaby każdego dnia jeść owsiankę, Antoś zdecydowanie woli jajecznicę albo kaszkę.
Spis treści
Dzisiejsze placki bananowe to efekt wykorzystania tego, co zazwyczaj mamy w domu, a co urozmaici śniadanie w domu, lunchbox do szkoły lub będzie smaczną przekąską na spacerze.
Placki bananowe z kaszą manną
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki kaszy manny – u mmnie bio manna dawnych zbóż HELPA
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mąki owsianej (może być pszenna, pszenna pełnoziarnista, kokosowa)
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka lub dobrego napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku – opcjonalnie jeśli chcesz aby placuszki trochę urosły.
Nie dodaję żadnego cukru, bo dla nas banany dają wystarczającą słodycz.
Ja korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
W listopadzie wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 10%
wpisując kod matczynefanaberie21
Jak zrobić pyszne placki bananowe?
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję.
- Nakładam po łyżce na rozgrzaną patelnię. Nie używam oleju na patelnię. Korzystam z patelni do naleśników.
- Przekładam na drugą stronę placki i czekam aż się zarumienią.
- Podaję z ulubioną konfiturą, dżemem.
Lunchbox do szkoły dla Pierwszoklasistki
- 5 – 6 sztuk placków bananowych
- Łyżka dżemu malinowego lub innego
- Pokrojona świeża marchewka
- Świeże jabłko