Placki jaglane z jabłkiem

by Matczyne Fanaberie

Placki jaglane z jabłkami to wspaniałe racuchy bezglutenowe, które idealnie sprawdzą się na poranne, leniwe śniadanie lub jako drugie śniadanie do szkolnego lunchboxa.

Pierworodna lubi te pyszne placuszki jaglane także w wersji z gruszkami.

Tygodniowe menu dla rodziny

jadłospis tygodniowy
POBIERZ PDF Z JADŁOSPISEM

Placki jaglane z jabłkiem

placki jaglane
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 80 g (8 łyżek) domowego mleka roślinnego (może być także zwykłe mleko)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 twarde jabłko lub 1 twarda gruszka
  1. W jednej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki.
  2. Dodaj mąkę jaglaną, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masą.
  3. Pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki dodaj do przygotowanego ciasta na placki.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę na suchej patelni do naleśników na złoty kolor.
placki z jablkami

Przepis na lunchbox do szkoły:

  • 5 racuchów jaglanych
  • mus jabłkowy
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 papryki pokrojonej w słupki
  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych

You may also like

Zostaw komentarz