1,4K
Placki jaglane z jabłkami to wspaniałe racuchy bezglutenowe, które idealnie sprawdzą się na poranne, leniwe śniadanie lub jako drugie śniadanie do szkolnego lunchboxa.
Pierworodna lubi te pyszne placuszki jaglane także w wersji z gruszkami.
Spis treści
Tygodniowe menu dla rodziny
Placki jaglane z jabłkiem
- 100 g mąki jaglanej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 80 g (8 łyżek) domowego mleka roślinnego (może być także zwykłe mleko)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 twarde jabłko lub 1 twarda gruszka
- W jednej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki.
- Dodaj mąkę jaglaną, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masą.
- Pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki dodaj do przygotowanego ciasta na placki.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę na suchej patelni do naleśników na złoty kolor.
Przepis na lunchbox do szkoły:
- 5 racuchów jaglanych
- mus jabłkowy
- 1/2 kiwi
- 1/2 papryki pokrojonej w słupki
- 8 – 10 pomidorków koktajlowych