Placki jaglane z jabłkiem

by Matczyne Fanaberie

Placki jaglane z jabłkami to wspaniałe racuchy bezglutenowe, które idealnie sprawdzą się na poranne, leniwe śniadanie lub jako drugie śniadanie do szkolnego lunchboxa.

Pierworodna lubi te pyszne placuszki jaglane także w wersji z gruszkami.

Tygodniowe menu dla rodziny

jadłospis tygodniowy
POBIERZ PDF Z JADŁOSPISEM

Placki jaglane z jabłkiem

placki jaglane
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 80 g (8 łyżek) domowego mleka roślinnego (może być także zwykłe mleko)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 twarde jabłko lub 1 twarda gruszka
  1. W jednej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki.
  2. Dodaj mąkę jaglaną, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masą.
  3. Pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki dodaj do przygotowanego ciasta na placki.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę na suchej patelni do naleśników na złoty kolor.

Przepis na lunchbox do szkoły:

  • 5 racuchów jaglanych
  • mus jabłkowy
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 papryki pokrojonej w słupki
  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych

You may also like

Zostaw komentarz