Nasze dzieci kochają gofry. Dla mnie jest to jedno z tych dań, które idealnie sprawdza się zarówno na posiłek w domu, jak i w szkolnym lunchboxie. Przepis na gofry cynamonowe z marchewką to kolejna wariacja na zdrowe śniadanie.
Warto mieć na uwadze, że marchewkę możesz zastąpić batatem, pietruszką, burakiem. Za każdym razem warzywa nadadzą oryginalnego smaku. To nie są gofry na słodko. To wspaniałe danie bez cukru.
Gofry cynamonowe z marchewką
Zdecydowanie polecem skorzystać z prawdziwego cynamonu cejlońskiego. Dlaczego?
Cynamon cejloński ma korzystny wpływ na trawienie, poziom lipidów i cukru we krwi. Wielu dietetyków podkreśla, że zalety cynamonu nie są jeszcze w pełni poznane. Jednak dotychczasowe badania pokazują, że cynamon jest wskazany dla osób, które mają problemy z trawieniem np.: zespół drażliwego jelita, drożdżycę, wzdęcia, nudności.
Cynamon ma silne właściwości przeciwutleniające, obniża poziom poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego.
Warto sięgać po dobrą wersję cynamonu 🙂
- 200 g marchewki startej na grubych oczkach
- 2 jajka
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- łyżka oleju rzepakowego
- 350 g mąki jaglanej
- 50 g mąki orkiszowej
- 6 łyżek mleka roślinnego – u mnie domowe roślinne mleko migdałowe
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżki cynamonu
Jeśli nie masz mąki jaglanej możesz użyć 400 g mąki orkiszowej.
- Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj rozbełtane jajko, syrop klonowy, mleko, olej i wymieszaj.
- W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki: mąki, kakao, cynamon, proszek do pieczenia.
- Połącz wszystkie składniki aż uzyskasz jednolita masę na gofry cynamonowe z marchewką.
- Smaż w dobrze nagrzanej gofrownicy. Aby gofry były chrupiące po wyjeciu z gofrownicy wykładaj je na kratkę do studzenia.