Placki z cukinii

by Matczyne Fanaberie

Placki z cukinii to jedno z dań, które chętnie zabieram zarówno do pracym jak i w podróż. To danie, które może być pyszną przekąską lub pełnowartościowym posiłkiem. Często jako dodatek podaję sos jogurtowo – miętowy.

Nasze dzieci chetnie zajadają je na zimno na pikniku czy w podróży ♥ Są proste i szybkie do wykonania. Ważną czynnością jest odciśnięcie soku z placków. Jeśli tego nie zrobisz, a Twoja cukinia jest soczysta i świeża, placki z cukinii mogą zwyczajnie się nie udać.

Placki z cukinii idealne do lunchboxa

placki z cukinii
  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie mięta, szałwia i melisa cytrynowa)
  • 2 łyzki mąki pszennej
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Umytą cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól i odstaw na godzinę, aby pozbyć się soku z warzyw.
  2. Po tym czasie odciśnij cukinię z soku.
  3. Dodaj do cukinii pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po jednej łyżce na placuszek i smaż po 1 – 2 minuty z każdej strony.
  5. Usmażone placki z cukinii możesz podawać z jogurtem greckim, jogurtem wymieszanym z ulubionymi ziołami lub rzodkiewką i zielonym ogórkiem.

Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. My najchętniej zabieramy je spakowane do monbento.
Już wkrótce napiszę Wam więcej o tych pudełkach na wynos, które skradły moje serce jakieś dwa lata temu. Korzystamy z monbento prawie każdego dnia.

Jeśli zastanawiacie się nad takim zakupem sprawdźcie koniecznie ofertę sklepu Zanshin gdzie znajdziecie przepiękne, oryginalne monbento. Podczas zakupów wpiszcie kod rabatowy FANABERIE10 wówczas koszt zostanie pomniejszony o 10%

monbento zanshin dla dzieci
monbento zanshin dla dzieci

You may also like

Zostaw komentarz