Placki z cukinii to jedno z dań, które chętnie zabieram zarówno do pracym jak i w podróż. To danie, które może być pyszną przekąską lub pełnowartościowym posiłkiem. Często jako dodatek podaję sos jogurtowo – miętowy.
Nasze dzieci chetnie zajadają je na zimno na pikniku czy w podróży ♥ Są proste i szybkie do wykonania. Ważną czynnością jest odciśnięcie soku z placków. Jeśli tego nie zrobisz, a Twoja cukinia jest soczysta i świeża, placki z cukinii mogą zwyczajnie się nie udać.
Spis treści
Placki z cukinii idealne do lunchboxa
- 3 małe cukinie
- 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie mięta, szałwia i melisa cytrynowa)
- 2 łyzki mąki pszennej
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- Umytą cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól i odstaw na godzinę, aby pozbyć się soku z warzyw.
- Po tym czasie odciśnij cukinię z soku.
- Dodaj do cukinii pozostałe składniki i wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj po jednej łyżce na placuszek i smaż po 1 – 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone placki z cukinii możesz podawać z jogurtem greckim, jogurtem wymieszanym z ulubionymi ziołami lub rzodkiewką i zielonym ogórkiem.
Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. My najchętniej zabieramy je spakowane do monbento.
Już wkrótce napiszę Wam więcej o tych pudełkach na wynos, które skradły moje serce jakieś dwa lata temu. Korzystamy z monbento prawie każdego dnia.
Jeśli zastanawiacie się nad takim zakupem sprawdźcie koniecznie ofertę sklepu Zanshin gdzie znajdziecie przepiękne, oryginalne monbento. Podczas zakupów wpiszcie kod rabatowy FANABERIE10 wówczas koszt zostanie pomniejszony o 10%