Jak już wiecie nasza rodzina lubi dobre jedzenie. Dzieciaki od małego są przyzwyczajone do kuchni świata i chętnie poznają nowe smaki. Czasami się śmiejemy, że sushi i kormy to nie można przy nich zamawiać, bo niewiele zostanie dla nas. Równie chętnie sięgają po warzywa i owoce, więc jest równowaga.
Nie zawsze mam jednak czas na samodzielne przygotowywanie czasochłonnych potraw i poszukiwanie dobrych jakościowo egzotycznych składników. Szczególnie w tygodniu, gdy oprócz śniadanie i kolacji mam do przygotowania lunchboxy do pracy.
Spis treści
Kiedy po raz pierwszy sięgałam po gotowe sosy indyjskie zaczęłam dogłębnie sprawdzać zarówno skład, jak i historię firmy. Jest imponująca, Sprawdź koniecznie ♥
Jeśli najdzie nas ochota na indyjskie smaki „na już” sięgam po gotowe sosy Patak’s, które lubię za różnorodność, smak i skład.
Wykorzystuję je zarówno do standardowych dań z ryżem, jak i do mięsa, które wyląduje w kanapce czy do gofrów podawanych na wytrawnie. Czasami są też idealnym rozwiązaniem i pomocą w przygotowywaniu obiadu dzieciom do termosu.
Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.
Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 40 propozycjami na jedzenie do termosu.
Nasze ulubione lunchboxy przepisy patak’s
1. Pomidorowa tikka masala podana na gofrach kokosowych z kolendrą
Składniki:
- filet lub wytrybowane, bez skóry, udka z kurczaka
- liście buraka
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- listki mięty
- 1 czerwona cebulka
- olej
- sos pomidorowy tikka masala Patak’s
Gofry wg przepisu tutaj tylko bez cukru waniliowego.
Zamiast zwykłego mleka – mleko kokosowe.
Aby nadać im posmak kolendry dodaj do ciasta łyżeczkę zmłotkowanych ziaren lub 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry.
- Cebulę pokrój w piórka i podduś na patelni.
- Mięso pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Gdy mięso będzie już gotowe zalej sosem tikka masala i pozwól, aby wszystykie aromaty przedostały się do mięsa. Smaż przez 5 – 10 minut mięso w sosie.
2. Kanapka z kurczakiem w sosie butter chicken
z kolendrą, rzodkiewką i kiełkami buraka
Składniki:
- filet lub wytrybowane, bez skóry udka z kurczaka
- świeża kolendra
- kiełki buraka
- rzodkiewka
- ulubiona bułka – u nas bułka otrębowa
- serek naturalny do posmarowania pieczywa
- sos Patak’s butter chicken
- Mięso pokrój w paski i podsmaż na patelni. Gdy mięso będzie już gotowe zalej sosem butter chicken i pozwól, aby wszystykie aromaty przedostały się do mięsa. Smaż przez 5 – 10 minut mięso w sosie.
- Gotowe mięso odstaw do przestygnięcia.
- Bułkę przekrój na pół, ale nie do końca. Zapobiegnie to wydostawaniu się mięsa.
- Posmaruj serki i zacznij układać składniki: kolendrę, grube plastry rzodkiewki, mięso i kiełki buraka.
- Pyszny lunch gotowy 🙂
Do pudełka zabrałam jeszcze pomidorki koktajlowe i rzodkiewki oraz bakalie.
3. Przepis na lunchbox z kurczakiem
korma z mango, orzechami i kolendrą
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki mieszanki orzechów (brazylijskie, nerkowca, laskowe, migdały)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka miechunki peruwiańskiej
- 1/2 mango pokrojonego w kostkę
- sos śmietanowy Korma Patak’s
- płatki kokosowe
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 – 3 łyżki kolendry
- Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zalej mięso sosem śmietanowym Patak’s Korma. Gotuj przez 10 minut.
- Posiekaj grubo orzechy i połowę dodaj do sosu razem pokrojonym mango, rodzynkami i miechunką.
- Gotuj całość przez 5 minut.
- Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane pozostałą częścią orzechów i kolendrą.
- Idealnie sprawdza się w lunchboxie.
W kuchni indyjskiej podoba mi się zarówno jej smak, jak i lokalność i rodzinność. Kiedyś w ogóle nie spisywano przepisów.
Przekazywano je z pokolenia na pokolenie w ramach tradycji ustnej. To, co mnie fascynuje od dawna to fakt, że w kuchni indyjskiej nie chodzi o wysublimowane techniki kulinarne, a o znajomość łączenia przypraw, korzeni. Ważny jest kulinarny instynkt 🙂
Te gotowe sosy pozwolą urozmaicić mi nasze lunchboxy bez spędzania w kuchni pół dnia. Masz jakieś swoje sposoby na wyszukane dania w ekspresowym tempie?