Lunchboxy przepisy z indyjskim smakiem Patak’s

by Matczyne Fanaberie

Jak już wiecie nasza rodzina lubi dobre jedzenie. Dzieciaki od małego są przyzwyczajone do kuchni świata i chętnie poznają nowe smaki. Czasami się śmiejemy, że sushi i kormy to nie można przy nich zamawiać, bo niewiele zostanie dla nas. Równie chętnie sięgają po warzywa i owoce, więc jest równowaga.

Nie zawsze mam jednak czas na samodzielne przygotowywanie czasochłonnych potraw i poszukiwanie dobrych jakościowo egzotycznych składników. Szczególnie w tygodniu, gdy oprócz śniadanie i kolacji mam do przygotowania lunchboxy do pracy. 

Kiedy po raz pierwszy sięgałam po gotowe sosy indyjskie zaczęłam dogłębnie sprawdzać zarówno skład, jak i historię firmy. Jest imponująca, Sprawdź koniecznie ♥

Jeśli najdzie nas ochota na indyjskie smaki „na już” sięgam po gotowe sosy Patak’s, które lubię za różnorodność, smak i skład.
Wykorzystuję je zarówno do standardowych dań z ryżem, jak i do mięsa, które wyląduje w kanapce czy do gofrów podawanych na wytrawnie. Czasami są też idealnym rozwiązaniem i pomocą w przygotowywaniu obiadu dzieciom do termosu.

Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.

Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 40 propozycjami na jedzenie do termosu.

Nasze ulubione lunchboxy przepisy patak’s

1. Pomidorowa tikka masala podana na gofrach kokosowych z kolendrą

lunchboxy przepisy patak's

Składniki:

  • filet lub wytrybowane, bez skóry, udka z kurczaka
  • liście buraka
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • listki mięty
  • 1 czerwona cebulka
  • olej
  • sos pomidorowy tikka masala Patak’s

Gofry wg przepisu tutaj tylko bez cukru waniliowego.
Zamiast zwykłego mleka – mleko kokosowe.
Aby nadać im posmak kolendry dodaj do ciasta łyżeczkę zmłotkowanych ziaren lub 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry.

  1. Cebulę pokrój w piórka i podduś na patelni.
  2. Mięso pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Gdy mięso będzie już gotowe zalej sosem tikka masala i pozwól, aby wszystykie aromaty przedostały się do mięsa. Smaż przez 5 – 10 minut mięso w sosie.
 
lunchboxy przepisy patak's

2. Kanapka z kurczakiem w sosie butter chicken
z kolendrą, rzodkiewką i kiełkami buraka

lunchboxy przepisy patak's

Składniki:

  • filet lub wytrybowane, bez skóry udka z kurczaka
  • świeża kolendra
  • kiełki buraka
  • rzodkiewka
  • ulubiona bułka – u nas bułka otrębowa
  • serek naturalny do posmarowania pieczywa
  • sos Patak’s butter chicken
  1. Mięso pokrój w paski i podsmaż na patelni. Gdy mięso będzie już gotowe zalej sosem butter chicken i pozwól, aby wszystykie aromaty przedostały się do mięsa. Smaż przez 5 – 10 minut mięso w sosie.
  2. Gotowe mięso odstaw do przestygnięcia.
  3. Bułkę przekrój na pół, ale nie do końca. Zapobiegnie to wydostawaniu się mięsa.
  4. Posmaruj serki i zacznij układać składniki: kolendrę, grube plastry rzodkiewki, mięso i kiełki buraka.
  5. Pyszny lunch gotowy 🙂

Do pudełka zabrałam jeszcze pomidorki koktajlowe i rzodkiewki oraz bakalie.

lunchboxy przepisy patak's

3. Przepis na lunchbox z kurczakiem
korma z mango, orzechami i kolendrą

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mieszanki orzechów (brazylijskie, nerkowca, laskowe, migdały)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka miechunki peruwiańskiej
  • 1/2 mango pokrojonego w kostkę
  • sos śmietanowy Korma Patak’s
  • płatki kokosowe
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 – 3 łyżki kolendry
  1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zalej mięso sosem śmietanowym Patak’s Korma. Gotuj przez 10 minut.
  2. Posiekaj grubo orzechy i połowę dodaj do sosu razem pokrojonym mango, rodzynkami i miechunką.
  3. Gotuj całość przez 5 minut.
  4. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane pozostałą częścią orzechów i kolendrą.
  5. Idealnie sprawdza się w lunchboxie.
lunchboxy przepisy patak's

W kuchni indyjskiej podoba mi się zarówno jej smak, jak i lokalność i rodzinność. Kiedyś w ogóle nie spisywano przepisów.
Przekazywano je z pokolenia na pokolenie w ramach tradycji ustnej. To, co mnie fascynuje od dawna to fakt, że w kuchni indyjskiej nie chodzi o wysublimowane techniki kulinarne, a o znajomość łączenia przypraw, korzeni. Ważny jest kulinarny instynkt 🙂

Te gotowe sosy pozwolą urozmaicić mi nasze lunchboxy bez spędzania w kuchni pół dnia. Masz jakieś swoje sposoby na wyszukane dania w ekspresowym tempie?

You may also like

Zostaw komentarz