Domowe burgery zadomowiły się u nas na dobre odkąd nauczyłam się piec najlepsze bułki do burgerów. Kwestie mięsa zostawiłam mężowi i on wielokrotnie potrafił zaskoczyć zarówno mnie, jak i dzieci połączeniem smaków w mięsie.
Dziś nasz podstawowy przepis na domowe burgery, który wymaga dobrych składników i odrobiny chęci.
1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
Mięso umieść w misce i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj ręką i odstaw na minimum 30 minut.
Burgery formuj delikatnie, nie ugniataj zbytnio mięsa, musi zostać dość luźne. Można użyć specjalnej praski do burgerów. Bardzo ułatwi przygotowanie domowych burgerów.
Burgery grilluj lub smaż beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grilowej przez ok. 2,5 – 3 minuty z każdej strony. Stopień wysmażenia dopasuj do swoich preferencji.
Bułki kroimy na pół i podgrzewamy
Dodatki
sałata, liście botwinki, buraków liściowych
pomidory
konserwowe ogórki
czerwona cebula
konfitura z czerwonej cebuli
chutney z mango – tutaj korzystam z gotowca Pataks
Przepis na bułki
Bułkę do hamburgerów (PRZEPIS) przekrój na pół i lekko zgrilluj. Połówki bułki posmaruj majonezem, keczupem lub innym ulubionym sosem lub chutney. Złóż bułki i smacznego 🙂
Domowe burgery
Burgery w wersji mini idealnie sprawdzą się do zabrania na wynos. Włóż do pudełka, dodaj odpowiednie dodatki i masz idealny lunchbox do pracy lub szkoły.