553
Domowe burgery zadomowiły się u nas na dobre odkąd nauczyłam się piec najlepsze bułki do burgerów. Kwestie mięsa zostawiłam mężowi i on wielokrotnie potrafił zaskoczyć zarówno mnie, jak i dzieci połączeniem smaków w mięsie.
Dziś nasz podstawowy przepis na domowe burgery, który wymaga dobrych składników i odrobiny chęci.
Spis treści
Domowe burgery
Przepis na mięso
- 600 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny lub cielęciny
- 1 łyżka Sosu Worcestershire (sos Worcester)
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- Mięso umieść w misce i dodaj pozostałe składniki.
- Wymieszaj ręką i odstaw na minimum 30 minut.
- Burgery formuj delikatnie, nie ugniataj zbytnio mięsa, musi zostać dość luźne. Można użyć specjalnej praski do burgerów. Bardzo ułatwi przygotowanie domowych burgerów.
- Burgery grilluj lub smaż beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grilowej przez ok. 2,5 – 3 minuty z każdej strony. Stopień wysmażenia dopasuj do swoich preferencji.
- Bułki kroimy na pół i podgrzewamy
Dodatki
- sałata, liście botwinki, buraków liściowych
- pomidory
- konserwowe ogórki
- czerwona cebula
- konfitura z czerwonej cebuli
- chutney z mango – tutaj korzystam z gotowca Pataks
Przepis na bułki
Bułkę do hamburgerów (PRZEPIS) przekrój na pół i lekko zgrilluj.
Połówki bułki posmaruj majonezem, keczupem lub innym ulubionym sosem lub chutney.
Złóż bułki i smacznego 🙂
Burgery w wersji mini idealnie sprawdzą się do zabrania na wynos. Włóż do pudełka, dodaj odpowiednie dodatki i masz idealny lunchbox do pracy lub szkoły.