Domowe burgery – jak zrobić?

by Matczyne Fanaberie

Domowe burgery zadomowiły się u nas na dobre odkąd nauczyłam się piec najlepsze bułki do burgerów. Kwestie mięsa zostawiłam mężowi i on wielokrotnie potrafił zaskoczyć zarówno mnie, jak i dzieci połączeniem smaków w mięsie.

Dziś nasz podstawowy przepis na domowe burgery, który wymaga dobrych składników i odrobiny chęci.

Domowe burgery

domowe burgery
Domowe burgery dla dzieci

Przepis na mięso

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny lub cielęciny
  • 1 łyżka Sosu Worcestershire (sos Worcester)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  1. Mięso umieść w misce i dodaj pozostałe składniki.
  2. Wymieszaj ręką i odstaw na minimum 30 minut.
  3. Burgery formuj delikatnie, nie ugniataj zbytnio mięsa, musi zostać dość luźne. Można użyć specjalnej praski do burgerów. Bardzo ułatwi przygotowanie domowych burgerów.
  4. Burgery grilluj lub smaż beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grilowej przez ok. 2,5 – 3 minuty z każdej strony.  Stopień wysmażenia dopasuj do swoich preferencji.
  5. Bułki kroimy na pół i podgrzewamy

Dodatki

  • sałata, liście botwinki, buraków liściowych
  • pomidory
  • konserwowe ogórki
  • czerwona cebula
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • chutney z mango – tutaj korzystam z gotowca Pataks

Przepis na bułki

Bułkę do hamburgerów (PRZEPIS) przekrój na pół i lekko zgrilluj.
Połówki bułki posmaruj majonezem, keczupem lub innym ulubionym sosem lub chutney.
Złóż bułki i smacznego 🙂

domowe burgery
Domowe burgery

Burgery w wersji mini idealnie sprawdzą się do zabrania na wynos. Włóż do pudełka, dodaj odpowiednie dodatki i masz idealny lunchbox do pracy lub szkoły.

domowe burgery na wynos
Lunchbox do szkoły – burgery

You may also like

Zostaw komentarz