Lubię letnie leniuchowanie w ogrodzie z pysznym jedzeniem z grilla i idealnie skomponowaną sałatką. Sałatka do grilla nie musi być pracochłonna i nie musi być nudna.
Dzisiejsza propozycja to idealne połączenie warzyw, których latem mamy bardzo dużo i wystarczyć tylko je jeść i jeść 🙂

Zielona sałatka do grilla
- 2 garści groszku cukrowego
- 2 ogórki gruntowe cienko pokrojone nożem
- 1 awokado obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- świeży sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki naion czarnuszki
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Obierz groszek cukrowy – usuń tzw. łyka i końcówki.
- Wrzuć na 5 minut na parę. Najprościej na gotującą się wodę w garnku połóż sitko, a na nie obrany groszek cukrowy.
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
- Obrane awokado pokrój na ćwiartki lub ósemki.
- Ułóż wszystko w misce i dodaj zioła, sok z cytryny, olej i posyp czarnuszką. Idealnie sprawdzi się także czarny sezam.
To szybka, łatwa i zdrowa sałatka do grilla.
Warto z tych pysznych wrzyw korzystać nie tylko w domu. Taka słatka genialnie sprawdzi się także na wynos i będzie idealnym lunchboxem do pracy, na wycieczkę czy do szkoły.


