Home Kulinarne Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

by Matczyne Fanaberie

Uwielbiam domowe burgery. Długo nie mogliśmy znaleźć dobrego przepisu na bułki do burgerów.
Teraz mamy swój ulubiony, sprawdza się za każdym razem 🙂 Takie burgery mogę jeść i jeść. Nie mam też obaw przy podawaniu ich dzieciom.

Bułki do burgerów – 8 sztuk

Zaczyn 

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto 

  • 100 ml śmietany 18 % (może być także 30 lub 36%)
  • 3 żółtka
  • 85 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko z jednego jajka
  • sezam do posypania bułek

Jak zrobić bułki do burgerów?

  1. Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i odstaw na około 40 – 60 minut.
  2. Po tym czasie wymieszaj w misie miksera śmietanę z żółtkami, dodaj mąkę, masło, sól oraz zaczyn i wyrabiam ciasto hakiem do wyrobu pieczywa i ciast drożdżowych.
  3. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki/ześlizgnie się z haka robota.
  4. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Zazwyczaj skracam ten czas ustawiając miskę obok kominka 🙂
  5. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż na oprószoną stolnicę/blat i lekko zagnieć.

Podziel na 8 równych kawałków i formuj bułeczki o wadze około 100 g.
Zawsze ważę bułki żeby były tej samej wielkości.

Jeśli chcesz zrobić część dużych – standardowych bułek i część małych, idealnych dla dzieci, to oddziel 600 g na duże bułki, a z reszty formuj małe bułeczki dla dzieci o wadze 40 – 50 g.

Uformuj bułeczki i spłaszcz.

6. Ułóż na obsypanej mąką blasze do pieczenia. Najlepiej dwa rzędy po 3 bułki i 2 bułki po środku. Odstaw do „garowania” na około 30 – 40 minut.

7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C i zaparuj.
Wykorzystuję spryskiwacz, którym spryskuję wnętrze rozgrzanego piekarnika przy minimalnie otwartych drzwiczkach.

8. Bułki przed wstawieniem do piekarnika spłaszcz jeszcze raz delikatnie i posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem.

9. Wstaw do piekarnika i piecz około 12 – 15 minut, aż bułki uzyskają odpowiednie zarumienienie.

10. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce, aby wystygły i odparowały.

domowy burger
bułki do burgerow

Teraz już pozostaje nałożyć do środka, co kto lubi i zajadać.

Nasz przepis na najlepsze mięso do burgerów znajdziesz w kolejnym wpisie TUTAJ

Smacznego 🙂

Dzisiejszy przepis to mała modyfikacja przepisu Piotra Kucharskiego z książki „Chleb domowa piekarnia„, w której znajdziecie same smakowite przepisy 🙂 

You may also like

Zostaw komentarz