Bułki do burgerów

by Matczyne Fanaberie

Uwielbiam domowe burgery. Długo nie mogliśmy znaleźć dobrego przepisu na bułki do burgerów.
Teraz mamy swój ulubiony, sprawdza się za każdym razem 🙂 Takie burgery mogę jeść i jeść. Nie mam też obaw przy podawaniu ich dzieciom.

Bułki do burgerów – 8 sztuk

Zaczyn 

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto 

  • 100 ml śmietany 18 % (może być także 30 lub 36%)
  • 3 żółtka
  • 85 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko z jednego jajka
  • sezam do posypania bułek

Jak zrobić bułki do burgerów?

  1. Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i odstaw na około 40 – 60 minut.
  2. Po tym czasie wymieszaj w misie miksera śmietanę z żółtkami, dodaj mąkę, masło, sól oraz zaczyn i wyrabiam ciasto hakiem do wyrobu pieczywa i ciast drożdżowych.
  3. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki/ześlizgnie się z haka robota.
  4. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Zazwyczaj skracam ten czas ustawiając miskę obok kominka 🙂
  5. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż na oprószoną stolnicę/blat i lekko zagnieć.

Podziel na 8 równych kawałków i formuj bułeczki o wadze około 100 g.
Zawsze ważę bułki żeby były tej samej wielkości.

Jeśli chcesz zrobić część dużych – standardowych bułek i część małych, idealnych dla dzieci, to oddziel 600 g na duże bułki, a z reszty formuj małe bułeczki dla dzieci o wadze 40 – 50 g.

Uformuj bułeczki i spłaszcz.

6. Ułóż na obsypanej mąką blasze do pieczenia. Najlepiej dwa rzędy po 3 bułki i 2 bułki po środku. Odstaw do „garowania” na około 30 – 40 minut.

7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C i zaparuj.
Wykorzystuję spryskiwacz, którym spryskuję wnętrze rozgrzanego piekarnika przy minimalnie otwartych drzwiczkach.

8. Bułki przed wstawieniem do piekarnika spłaszcz jeszcze raz delikatnie i posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem.

9. Wstaw do piekarnika i piecz około 12 – 15 minut, aż bułki uzyskają odpowiednie zarumienienie.

10. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce, aby wystygły i odparowały.

domowy burger
bułki do burgerow

Teraz już pozostaje nałożyć do środka, co kto lubi i zajadać.

Nasz przepis na najlepsze mięso do burgerów znajdziesz w kolejnym wpisie TUTAJ

Smacznego 🙂

Dzisiejszy przepis to mała modyfikacja przepisu Piotra Kucharskiego z książki „Chleb domowa piekarnia„, w której znajdziecie same smakowite przepisy 🙂 

You may also like

Zostaw komentarz