Kulinarne, Obiady, Pieczywo, Śniadania

Bułki do burgerów

27 stycznia 2016

Uwielbiam domowe burgery. Długo nie mogliśmy znaleźć dobrego przepisu na bułki do burgerów.
Teraz mamy swój ulubiony, sprawdza się za każdym razem 🙂 Takie burgery mogę jeść i jeść. Nie mam też obaw przy podawaniu ich dzieciom.

Dzisiejszy przepis to mała modyfikacja przepisu Piotra Kucharskiego z książki “Chleb domowa piekarnia”, w której znajdziecie same smakowite przepisy 🙂 

Bułki do burgerów – 8 sztuk

Zaczyn 

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto 

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • 85 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko z jednego jajka
  • sezam do posypania bułek

Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i odstaw na około 40 – 60 minut.

Po tym czasie wymieszaj w misie miksera śmietanę z żółtkami, dodaj mąkę, masło, sól oraz zaczyn i wyrabiam ciasto hakiem do wyrobu pieczywa i ciast drożdżowych.

Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki/ześlizgnie się z haka robota.

Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Zazwyczaj skracam ten czas ustawiając miskę obok kominka 🙂

Gdy ciasto wyrośnie wyłóż na oprószoną stolnicę/blat i lekko zagnieć.
Podziel na 8 równych kawałków i formuj bułeczki o wadze około 100 g.
Zawsze ważę bułki żeby były tej samej wielkości.

Uformuj bułeczki i spłaszcz.

bułki-do-burgerow

Ułóż na obsypanej mąką blasze do pieczenia. Najlepiej dwa rzędy po 3 bułki i 2 bułki po środku. Odstaw do “garowania” na około 30 – 40 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C i zaparuj.
Wykorzystuję spryskiwacz, którym spryskuję wnętrze rozgrzanego piekarnika przy minimalnie otwartych drzwiczkach.

Bułki przed wstawieniem do piekarnika spłaszcz jeszcze raz delikatnie i posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem.

Wstaw do piekarnika i piecz około 12 – 15 minut, aż bułki uzyskają odpowiednie zarumienienie.

Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce, aby wystygły i odparowały.

bulki-do-burgerow-piotr-kucharski

burgery-domowe-kucharski

Teraz już pozostaje nałożyć do środka, co kto lubi i zajadać 🙂

domowe-burgery

Smacznego 🙂

 

Inne przepisy Piotra Kucharskiego: 

Bułki poznańskie

print

POLECANE WPISY