Uwielbiam domowe burgery. Długo nie mogliśmy znaleźć dobrego przepisu na bułki do burgerów.
Teraz mamy swój ulubiony, sprawdza się za każdym razem 🙂 Takie burgery mogę jeść i jeść. Nie mam też obaw przy podawaniu ich dzieciom.
Spis treści
Bułki do burgerów – 8 sztuk
Zaczyn
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto
- 100 ml śmietany 18 % (może być także 30 lub 36%)
- 3 żółtka
- 85 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- białko z jednego jajka
- sezam do posypania bułek
Jak zrobić bułki do burgerów?
- Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i odstaw na około 40 – 60 minut.
- Po tym czasie wymieszaj w misie miksera śmietanę z żółtkami, dodaj mąkę, masło, sól oraz zaczyn i wyrabiam ciasto hakiem do wyrobu pieczywa i ciast drożdżowych.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki/ześlizgnie się z haka robota.
- Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Zazwyczaj skracam ten czas ustawiając miskę obok kominka 🙂
- Gdy ciasto wyrośnie wyłóż na oprószoną stolnicę/blat i lekko zagnieć.
Podziel na 8 równych kawałków i formuj bułeczki o wadze około 100 g.
Zawsze ważę bułki żeby były tej samej wielkości.
Jeśli chcesz zrobić część dużych – standardowych bułek i część małych, idealnych dla dzieci, to oddziel 600 g na duże bułki, a z reszty formuj małe bułeczki dla dzieci o wadze 40 – 50 g.
Uformuj bułeczki i spłaszcz.
6. Ułóż na obsypanej mąką blasze do pieczenia. Najlepiej dwa rzędy po 3 bułki i 2 bułki po środku. Odstaw do „garowania” na około 30 – 40 minut.
7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C i zaparuj.
Wykorzystuję spryskiwacz, którym spryskuję wnętrze rozgrzanego piekarnika przy minimalnie otwartych drzwiczkach.
8. Bułki przed wstawieniem do piekarnika spłaszcz jeszcze raz delikatnie i posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem.
9. Wstaw do piekarnika i piecz około 12 – 15 minut, aż bułki uzyskają odpowiednie zarumienienie.
10. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce, aby wystygły i odparowały.
Teraz już pozostaje nałożyć do środka, co kto lubi i zajadać.
Nasz przepis na najlepsze mięso do burgerów znajdziesz w kolejnym wpisie TUTAJ
Smacznego 🙂
Dzisiejszy przepis to mała modyfikacja przepisu Piotra Kucharskiego z książki „Chleb domowa piekarnia„, w której znajdziecie same smakowite przepisy 🙂