Dziecko, Kulinarne, Kulinarne ABC, Przekąski, Śniadania

Jogurtowe placki z truskawkami

12 czerwca 2015
Jogurtowe placki z truskawkami

Dziś pyszne jogurtowe placki z truskawkami.
Są takie przepisy, które mam zapisane w zeszycie i nie wiem skąd. Większość jest od mojej mamy, ale czasami są takie, które w ogóle nie kojarzą mi się z domem rodzinnym a są zapisane i jeszcze z oznaczeniem „Pyszne”.
Dziś właśnie taki przepis. Truskawki są wszędzie zatem wybrałam opcję truskawkową, chociaż przepis w oryginale był z bananami. Wyszło przepysznie, o czym niech świadczy fakt, że musiałam własnemu dziecku zabiera sprzed nosa, żeby nie było nocnych sensacji z przejedzenia 🙂

Jogurtowe placki z truskawkami

Składniki

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki

Wymieszaj w misce jajka z jogurtem i olejem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
Wymieszaj do połączenia składników na gładką masę.
Piecz na rozgrzanej patelni nakładając po 1 łyżce ciasta na placek.
Kiedy placki już urosną połóż na każdy placek po 2 – 3 plastry truskawek.
Przewróć placki na drugą stronę i piecz do zarumienienia.
Można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub z pokrojonymi truskawkami wymieszanymi z listkami mięty.

Jogurtowe placki z truskawkami

Nasze dzieci uwielbiają taką formę placków na śniadanie lub podwieczorek.
Sprawdzają się idealnie i chętnie do nich wracamy.

Smacznego 🙂

 

Inne racuchy:

https://www.matczynefanaberie.pl/puszyste-placki-z-malinami/

print

POLECANE WPISY