Kulinarne, Obiady, Przystawki, Śniadania

Puszyste placki racuchy z malinami

23 sierpnia 2015
placki racuchy z malinami

Dziś idealna propozycja na wykorzystanie malin.Placki racuchy z malinami.
W swoim ogródku mamy tylko 4 krzaczki malin. Są jeszcze malutkie. Posadzone wiosną więc zbyt wielu owoców nie mamy z nich. Jednak zajadamy się pysznymi malinami wprost z krzaków od sąsiadki. Pewnego dnia zapytała, czy nie chcę malin, a oczy Pierworodnej aż wołały tak. 

Nasze dzieci + owoce = duża radość.

Z Pierworodną wieczorem idziemy sobie na maliny, a następnego dnia wymyślam co pysznego z nich zrobić.
Tym razem testowałam specjalną mąkę dla dzieci Basia Junior w plackach z malinami.

placki racuchy z malinami

Placki racuchy z malinami na maślance

  • 250 g kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej Basia Junior
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g malin
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 gałązki tymianku

 

200 g malin wsyp do rondelka i zasyp cukrem trzcinowym. Doprowadź do wrzenia i mieszając pozostaw na małym ogniu
do zgęstnienia. Dodaj tymianek.

Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce jajka z jogurtem i olejem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
Wymieszaj do połączenia składników na gładką masę. Dodaj 100 g malin i delikatnie wymieszaj.

Piecz na rozgrzanej patelni nakładając po 1 łyżce ciasta na placek.

Przewróć placki na drugą stronę i piecz do zarumienienia.

placki racuchy z malinami

placki racuchy z malinami
Placki racuchy z malinami podawaj z sosem malinowym.

Puszyste placki z jagodami

 

Jogurtowe placki z truskawkami

print

POLECANE WPISY