Dziś idealna propozycja na wykorzystanie malin.Placki racuchy z malinami.
W swoim ogródku mamy tylko 4 krzaczki malin. Są jeszcze malutkie. Posadzone wiosną więc zbyt wielu owoców nie mamy z nich. Jednak zajadamy się pysznymi malinami wprost z krzaków od sąsiadki. Pewnego dnia zapytała, czy nie chcę malin, a oczy Pierworodnej aż wołały tak.
Nasze dzieci + owoce = duża radość.
Z Pierworodną wieczorem idziemy sobie na maliny, a następnego dnia wymyślam co pysznego z nich zrobić.
Tym razem testowałam specjalną mąkę dla dzieci Basia Junior w plackach z malinami.
Placki racuchy z malinami na maślance
- 250 g kefiru lub maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej Basia Junior
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g malin
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 gałązki tymianku
200 g malin wsyp do rondelka i zasyp cukrem trzcinowym. Doprowadź do wrzenia i mieszając pozostaw na małym ogniu
do zgęstnienia. Dodaj tymianek.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce jajka z jogurtem i olejem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
Wymieszaj do połączenia składników na gładką masę. Dodaj 100 g malin i delikatnie wymieszaj.
Piecz na rozgrzanej patelni nakładając po 1 łyżce ciasta na placek.
Przewróć placki na drugą stronę i piecz do zarumienienia.
Placki racuchy z malinami podawaj z sosem malinowym.
2 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie. Zapraszam do mnie 🙂
są pyszne. Sprawdź koniecznie 🙂