Sezon na dyniowe potrawy w pełni. Warto zastanowić się, co zrobić z dyni i zabrać się za przygotowanie czegoś pysznego.
Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z wekami i dynią w occie, ale później pojawiła się zupa dyniowa. Dziś nie wekuję dyni, a często wykorzystujemy dynię w codziennych posiłkach. Dzięki puree z dyni tworzę pyszne jesienne przepisy do lunchboxa do szkoły.
Dlaczego warto sięgnąć po dynię?
Przede wszystkim dlatego, że mamy ją na wyciagnięcie ręki i jest pełna witamin. Jesienią kupisz ją prawie na każdym straganie, w każdym sklepie.
Dynia bogata jest w witaminy: A, B1, B2, C, PP, składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Warto pamiętać, że dynie z bardziej wybarwionym, intensywnym kolorem miąższu zawierają więcej witamin.
Mam wrażenie, że dopiero odkrywamy możliwości dyni w kuchni i to warzywo ma przed nami jeszcze trochę tajemnic. U nas najczęściej gości dynia hokaido, którą można jeść ze skórką.
Co zrobić z dyni?
Każdy ma jakieś swoje ulubione przepisy na dania z dynią. Moje sprawdzone i takie do których wracamy przedstawiam Wam poniżej 🙂
Gofry dyniowe
Racuchy dyniowe
Ciastka dyniowe
Bułeczki dyniowe
Brownie z dynią i prażonymi nasionami
Babeczki marchewkowe z musem dyniowym
Dyniowe ciastka owsiane
Babeczki dyniowe
Makaron z sosem z dyni i grzybów
Czy to już wszystko?
Oczywiście to nie wszystkie możliwości, które daje nam to pyszne jesienne warzywo. Brakuje w zestawieniu przepisu na zupę z dyni, ale cały czas szukam jeszcze idealnego połączenia składników w zupie.
Z dyniowych słodkości uwielbiamy sernik dyniowy ale zdecydowanie rzadziej u nas gości ponieważ królują dyniowe scones z rodzynkaim.
Macie swoje ulubione pomysły na dynię? Chętnie je poznam i wypróbuję. Jeśli moje przepisy są w Twojej ocenie przydatne i mogą zasmakować innym to będzie mi miło jeśli się nimi podzielić.