Ciasta i desery, Kulinarne, Kulinarne ABC

Pieczony omlet dyniowy

24 października 2021

Dzisiejsza propozycja nadal w temacie dyniowym. Pieczony omlet dyniowy to był fajny eksperyment i zostaje z nami na dłużej. To takie delikatne ciasto biszkoptowe z dodatkiem pieczonej wcześniej dyni i startych jabłek.

Jestem przkekonana, że z surową dynią startą na tarce czy marchewką też będzie smakował obłędnie. Dodałam malin, ale te dodatkowe owoce nie są konieczne, bo już samo jabłko pięknie łączy smak z dynią i kardamonem.

Iście jesienne smaki 🙂

Pieczony omlet dyniowy

pieczony omlet dyniowy
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 20 g cukru
  • 110 g mąki owsianej lub orkiszowej (może być także pszenna)
  • 100 g puree z pieczonej dyni hokaido
  • 1 małe jabłko starte na grubych oczkach
  • garść malin – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  1. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
  2. Do ubijanych białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas mieszając.
  3. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach. Odważ pieczoną dynię i zblenduj na puree.
  4. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę z wymieszanym kardamonem i cynamonem. Delikatnie mieszaj do połączenia się składników.
  6. Do masy dodaj dynię i starte jabłka. Delikatnie wymieszaj i wyłóż do posmarowanej masłem formy.
  7. Opcjonalnie możesz na wierzchu posypać malinami.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby pieczony omlet lekko ostygł.
omlet dyniowy

Idealnie sprawdzi się do lunchboxa 🙂

Od razu zaznaczę, że nie jest to słodki omlet. To jedna z propozycji na lunchbox do szkoły więc staram się, aby tej słodkości dodanej nie było za dużo.

Oczywiście można go posłodzić dodatkowym sosem owocowym czy orzechowym. W tym wypadku fajnie wkomponuje się sos lub konfitura malinowa lub sos orzechowy (50 g masła orzechowego + 20 g płynnego miodu + 4 łyżki zimnej wody).

pieczony omlet dyniowy

POLECANE WPISY