Home Kulinarne Kotlety siekane z indyka z marchewką, groszkiem i sosem czosnkowym

Kotlety siekane z indyka z marchewką, groszkiem i sosem czosnkowym

by Matczyne Fanaberie

Kotlety siekane to wspaniała alternatywa na mięso z indyka lub kurczaka. Dla mnie to fajny pomysł także dlatego, że zawierają dużą ilość warzyw i są chętnie zjadane przez dzieci.

Siekane kotlety pojawiły się u nas przez przypadek. Po raz pierwszy zrobiłam je gdy czyściłąm lodówkę, aby nic się nie zmarnowało. To fajny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Ja czasami dodaję pieczonego lub surowego batata. Raz kotlety siekane są z groszkiem, innym razem z ciecierzycą lub kukurydzą. Zawsze smakują 🙂

jadłospis tygodniowy

Kotlety siekane z indyka
z marchewką, groszkiem
i sosem czosnkowym

kotlety siekane
  • 1 puszka zielonego groszku lub kukurydzy (najlepiej z tych w opcji przygotowywanych na parze )
  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 100 g batata (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
  • 1 – 1,5 łyżki suszonych pomidorów z oliwkami
  • 1 jajko
  • 2 małe cebulki dymki drobno pokrojone   
  • 50 g mąki      

Sos

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Suszony czosnek niedźwiedzi
  • 1 świeży ogórek
  • Sól
  • Pieprz
  1. Zetrzyj na grubych oczkach ogórka, posyp odrobiną soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij sok z ogórków.
  2. Do odciśniętych ogórków dodaj jogurt, czosnek niedźwiedzi i pieprz do smaku. Wymieszaj.

Jak przygotować pyszne
kotlety siekane do lunchboxa?

Wiem, że lubicie nasze proste i smaczne propozycje przepisów na lunchbox.

Kotlety siekane sprawdzą się idealnie jako danie w domu. Podaj je z mieszanką kasz lub puree z ziemniaków. Będą także dobrze komponować się z pieczonymi batatami.

  1. Cebulę pokrój drobno i upróż na maśle klarowanym lub oleju. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Pokrój drobno filet z indyka i wymieszaj z suszonymi pomidorami i oliwkami. Odstaw na 10 – 15 minut.
  3. Do miski wsyp lekko rozgnieciony groszek, startą marchew, jajko, pokrojone mięso, cebulę, zioła oraz mąkę i wymiezaj.
  4. Formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, na patelni na złoty kolor z obu stron.
  5. Przełóż do pojemnika na lunch razem z sosem jogurtowo – czosnkowym.
kotlety siekane
kotlety siekane

You may also like

Zostaw komentarz