Czas przetworów na zimę w pełni. W ogródkach, na straganach, bazarkach i balkonach mamy teraz najróżniejsze owoce
i warzywa do wekowania. Korzystam z dobrodziejstw natury i zamykam lato w słoikach. Wielokrotnie już Was do tego zachęcałam publikując moje przetwory na blogu.
Jeśli tak jak ja lubicie dobrze zjeść i lubicie ładnie podane jedzenie na pewno spodobają się Wam słoiczki marki WECK, które mam dla Was jako nagrody w konkursie.
Zasady konkursu „Lato odłożone w czasie z WECK”:
1. Polub na facebooku stronę MatczyneFanaberie oraz Weck Polska.
2. Zaproponuj przepis na „lato odłożone w słoiku na zimę”.
Ty zdecyduj, co chciałbyś przechować z lata w słoiku i zimą cieszyć się widokiem i delektować smakiem.
Wykonaj zaproponowany przepis i zrób zdjęcie.
Przepis zostaw w komentarzu pod postem, a zdjęcie prześlij na adres matczynefanaberie@gmail.com
3. Spośród nadesłanych propozycji wybiorę 2 laureatów.
Nagroda za I miejsce:
3 Słoiki WECK® 850 ml (słoik + wieczko + spinki + gumki)
1 butelka WECK® 530 ml (butelka + wieczko + spinka + gumka)
Nagroda za II miejsce:
1 butelka WECK® 530 ml (butelka + wieczko + spinka + gumka)
1 słoik WECK® 1062 ml (słoik + wieczko + spinka + gumka)
4. Czas nadsyłania propozycji – 23.07.2015 do godziny 23.00.
5. Wyniki ogłoszę na blogu oraz na Facebooku – w przeciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.
6. Aby wziąć udział w konkursie należy spełnić wszystkie powyższe punkty.
7. Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski.
Zapraszam Was do zabawy i czekam na przepisy. Pamiętajcie, ze ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂
15 komentarzy
truskawki, ogórki, botwina Jak to jest zrobione? 1 kg truskawek 1 kg ogórków gruntowych 1 pęczek botwinki 5 ziaren kardamonu zielonego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu kilka gałązek kopru MARYNATA 1750 ml wody 125 ml octu spirytusowego 10% 125 ml octu z czerwonego wina 150 g cukru 3 łyżki gęstego sosu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka gorczycy Ogórki myję, kroję w plastry, zasypuję 3-4 łyżkami soli i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 1-1,5 godziny. Odcedzam i opłukuję pod bieżącą wodą. Truskawki myję i odrywam szypułki. Botwinkę myję i kroję. 5 słoików wyparzam dokładnie i rozkładam kolejno: botwinkę, truskawki, ogórki. Dodaję kardamon, koper, ziele i pieprz. Składniki marynaty zagotowuję i gotuję 5-10 minut. Zalewam słoiki, dokładnie zakręcam. Pasteryzuję w wodzie o temperaturze 90 stopni Celsjusza przez 15 minut. Studzę, chowam do spiżarni. I czekam, aż świeżynki się skończą, spadnie śnieg /oby!/ i będę miała wielką ochotę na malutkie co-nieco.
przyznam, że połączenie zaskakujące
Mam pytanie 🙂 Ile przepisów może przesłać jedna osoba? Bo osobiście przetworowanie uwielbiam, no i te ich słoiczki… 🙂
Nie ma ograniczeń co do liczb przepisów
Dla mnie lato to przede wszystkim rabarbar- do tej pory robiłam głównie kompot lub ciasto, a od tego lata również i dżem. DŻEM RABARBAROWY – 1 kg rabarbaru – ok 600 g cukru (w zależności od kwaśności rabarbaru) – 2 pomarańcze – 2 laski wanilii Rabarbar myjemy, kroimy w plastry (jeśli jest gruby i twardy najpierw zdejmujemy wierzchnią skórkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Pomarańcze myjemy, obieraczką do warzyw zdejmujemy kilka sporych „wiórów” skórki pomarańczowej. Następnie pomarańcze pozbawiamy białej skórki i błonek, kroimy na małe kawałki. Pomarańcze oraz skórki pomarańczowe razem z rabarbarem umieszczamy w rondlu z grubym dnem i smażymy ok. 15-20 min, aż dżem zgęstnieje (od czasu do czasu mieszamy i lekko dociskamy, aby przyśpieszyć rozpadanie się rabarbaru). Laski wanilii i kawałki skórki pomarańczowej wyjmujemy. Skórki wyrzucamy, laski rozcinamy i nożem wyjmujemy nasionka. Dodajemy je do dżemu, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 min. na ok. 4 słoiczki 220 ml.
Czereśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs. Wystarczy je dobrze przyrządzić. Składniki: – 1 kg jasnych czereśni Na zalewę: – 1/2 szklanki. białego, wytrawnego wina – 1/4 szklanki białego octu winnego – 2 łyżki miodu – 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy – 3 goździki, 2cm kory cynamonowej – 6 ziaren pieprzu – 5 ziaren ziela angielskiego – 1 szklanka cukru – 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Czereśnie umyć i przyciąć ogonki do 2/3 wysokości, ułożyć w słoikach. Zagotować szklankę wody, dodać rozgniecione ziarna pieprzu, ziela angielskiego i pozostałe składniki. Czereśnie zalać gorącą zalewą. Pasteryzować przez 20 minut w 90 stopniach. Takie przetwory z czereśni to znakomity dodatek do mięs i pieczeni.
Konfitura z czarnej porzeczki 🙂 Potrzebujemy: 1,5 kg czarnej porzeczki 1 kg cukry 7 małych słoików Przygotowanie: Umyte porzeczki ( bez obierania) na małym ogniu rozgotowujemy w garnku. Gdy zmiękną, przecieramy przez sitko ( może być takie specjalne jak do powideł lub takie zwykłe metalowe) tak by odcedzić miąższ i sok od ziarenek i całej reszty. Do tak powstałego miąższu dodajemy cukier, rozpuszczamy go i całość doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do umytych słoików i zakręcamy na gorąco. Możemy na parę minut postawić do góry dnem. Gotowe 🙂 Świetna konfitura nie zawiera substancji zelujących. Pyszna i zdrowa.
Przecier pomidorowy w stylu prowansalskim 1 kg pomidorów malinowych naciąć nożykiem przy szypułce, zalać wrzątkiem, odstawić na minutę, a następnie zalać bardzo zimną wodą. Zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i wyciąć zielone gniazdko. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać 5 ząbków czosnku, po chwili wrzucić pomidory. Dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać 1 łyżeczkę soli do smaku, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła (bazylia, szałwia, oregano). Zmiksować, ponownie doprowadzić do wrzenia. Wrzący przecier zamykać w słoiku typu wek lub twist.
Przepis na konfiturę poziomkową. Idealna na zimowy wieczór do naleśników, które uwielbiam! -1 kg poziomek -30 g cukru -żelfix 3:1 Kilogram poziomek zasypać cukrem, zagotować na wolnym ogniu, dodać żelfix. Gotować cały czas mieszając przez około 2 minuty. Wrzące poziomki nałożyć do słoiczków.
No to na początek: dżem czereśniowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Prosty, a zupełnie wyjątkowy i niesłychanie wręcz aromatyczny 🙂 Składniki: (na 1 słoik) 500 g czereśni 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pektyny Czereśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka. Od baldachów odciąć grube końce, kwiaty razem z połową pestek zawinąć w gazę i włożyć do garnuszka. Dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję (im dłużej gotowany, tym będzie gęstszy). Wyjąć zawiniątko z bzem i pestkami, dodać pektynę, wymieszać. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego!
Mam też inną propozycję kwiatową: tym razem do klasycznego już zestawu truskawka-rabarbar dodałam suszone kwiaty hibiskusa. Wyszło lekko kwaśno, bardzo ciekawie 🙂 Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych kwiatów hibiskusa Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Kwiaty hibiskusa pokruszyć, dodać do garnka. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego!
Kwiatki goszczą w mojej kuchni często, tym razem zabrałam się za popularnego lilaka. Rośnie niemal wszędzie, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można go… Zjeść! Taka konfitura jest lekko gorzkawa, wymarzona jako dodatek do ciast i deserów. Składniki: (na 2 małe słoiczki) napar: 350 ml kwiatów bzu lilaka (kwiatki w całości, bez zielonych części) 300 ml wrzątku dodatkowo: 400 ml kwiatów bzu lilaka (kwiatki w całości, bez zielonych części) 200 g cukru sok z 1 czerwonego grejpfruta 1,5 łyżki pektyny Kwiatki na napar zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na minimum 12 godzin. Następnego dnia napar odcedzić, kwiatki odcisnąć, wyrzucić. Dodać cukier i pektyny, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać sok z grejpfruta i pozostałe kwiatki, gotować jeszcze 3-5 minut. Przełożyć do czystych słoiczków, mocno zakręcić, ustawić do góry dnem do wystudzenia. Smacznego!
A to ulubiony dżem mojej Siostry. Klasyczne truskawki z odrobiną jabłek dla zagęszczenia dżemu i dodatkiem różowego wina odsłaniają zupełnie nową stronę. Składniki: (na 4,5 słoiczka) 2 kg truskawek 2 jabłka sok z 1 cytryny 700 g cukru 400 ml słodkiego różowego wina Truskawki odszypułkować, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i wino. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego!
Lato bez dżemu truskawkowego nie może minąć. Ja lubię z białą czekoladą. Przepis: – truskawki: 2 kg – sok z cytryny: 3-4 łyżki – 2 opakowania żelfixu – biała czekolada 200 g – 600 g cukru Wykonanie: Umyte truskawki pokroić na duże kawałki. W dużym garnku wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem. Przykryć i odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. Białą czekoladę posiekać. Truskawki zagotować z żelfixem i mieszając gotować na ostrym ogniu przez 5 minut. Dodać białą czekoladę wymieszać. Gorącą mieszaniną wypełniać słoiki, natychmiast je zakręcić i postawić do góry dnem.
Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy. Oczywiście chciałabym je wszystkie sprawdzić i posmakować. Niestety nie dam rady. Jednak wekuję co rok, więc kilka nowych przepisów mam już na liście 🙂 Mam już swoich faworytów, zwycięzców konkursu. I miejsce dla gin – za oryginalne przepisy z kwiatami. Szczególnie zaintrygowała mnie konfitura z lilaka. Sprawdzę, jak smakuje w przyszłym roku 🙂 II miejsce dla lenny za wytrawne podejście do czereśni, które u mnie goszczą jedynie w słodkiej wersji. Poproszę Was o dane do wysyłki nagrody. Dziękuję wszystkim za udział w konkursie.