380Te pierogi z jagodami to odpowiedź na poranne hasło Pierworodnej „mamo mój brzuszek jest dziś głodny na małe pierożki z jagodami”.
Zaraz pojawia się myśl jak ja zrobię ciasto na pierogi? Jako matka spełniająca kulinarne zachcianki stwierdziłam, że trzeba zrobić ravioli z jagodami i już.
Kiedyś na samą myśl o cieście na pierogi jakoś odechciewało mi się wchodzić do kuchni. Teraz jest inaczej. Robiłam pierogi z jagodami z dwójką maluchów na pokładzie i najlepszym kuchennym pomocnikiem robotem Bosch MUMXL40G. To dzięki niemu przy dwójce maluchów nie muszę się stresować, że zaraz któreś zawoła siku lub rozpocznie harce, a moje ręce w mące i że zagniatanie ciasta będzie trwało wieczność. Kocham ten sprzęt. Mąż po zakupie stwierdził, że „szkoda, że jeszcze po sobie nie zmywa”, a ja od razu zamarzyłam o nakładce do rozwałkowywania ciasta i robienia różnych makaronów. Cóż, jeszcze poczekam, ale i na to przyjdzie pora 🙂
Zaraz pojawia się myśl jak ja zrobię ciasto na pierogi? Jako matka spełniająca kulinarne zachcianki stwierdziłam, że trzeba zrobić ravioli z jagodami i już.
Ciasto na pierogi wg babci Pierworodnej
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz
- 300 – 400 g jagód
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
Jagody zasyp cukrem waniliowym lub zwykłym i odczekaj około godziny.
Po tym czasie odlej sok, a jagody wykorzystaj jako farsz.
Opcja przygotowania ciasta z robotem planetarnym:
Wszystkie składniki do misy i mieszadłem wyrób ciasto. Dalej postępuj jak poniżej.
Opcja standardowa wykonania ciasta na pierogi:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Dodaj jajko i oliwę, stopniowo wlewaj do mąki wodę, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę.
- Gnieć ciasto rękami podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z mąką, bo potem ciasto pierogów będzie twarde.
- Ciasto pokrój na 3 – 4 kawałki. Weź jeden zacznij rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Pozostałe ciasto na przykryj ściereczką, aby nie obeschło.
- Szklanką wycinaj kółka lub radełkiem kwadraciki, a na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce jagód.
- Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi pierogów, układaj je na stolnicy lub blacie.
- Możesz zlepiać palcami, albo wykorzystać widelec.
- Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów.
- Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jeszcze przez ok 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy zachowując odstępy, aby się nie polepiły.
- Do wykrawania ravioli kapitalnie sprawdził się u mnie zakup z tchibo, czyli „tacki do ravioli”. Wyszły idealne 🙂
Smacznego 🙂