Ciasta i desery, Kulinarne, Przekąski

Budyń jaglany z czekoladą

28 lutego 2021
budyn z kaszy jaglanej

Dziś zostawiam Wam przepis na najlepszy budyń jaglany, jaki kiedykolwiek jadłam. Wracam do niego, co jakiś czas i zawsze znika w ekspresowym tempie.

Co ciekawe Pierworodna nie tknie budyniu z torebki, a w tym przypadku pytała o dokładkę i czy taki budyń może mieć w formie lunchboxa do szkoły. Ten budyń można też przygotować w wersji owocowej wykorzystując do zblendowania owoce liofilizowane.

Budyń jaglany przygotowuję z ugotowanej kaszy jaglanej. Jeszcze kilka miesięcy temu zwyczajnie bałam się kaszy jaglanej sądząc, że jest trudna w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego 🙂

Rzeczywiście, jeśli źle przygotujesz kaszę może być ona gorzka, ale wystarczy ją przelać kilka razy wrzątkiem lub upróżyć na patelni, aby pozbyć się goryczki.

Kasza jaglana świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Co ważne to kasza o małej zawartości skrobi, za to ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.

Budyń jaglany

budyń jaglany dla dzieci fit

Składniki na 4 porcje budyniu:

  • 2,5 szklanki mleka lub wody. Może być mleko krowie lub roślinne.
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 10 daktyli
  • 3/4 gorzkej czekolady lub 2 łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub masła.
    Mnie zawsze najbardziej pasuje olej kokosowy.
  • szczypta soli morskiej
czekoladowy budyń jaglany
czekoladowy budyń jaglany

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wrzątek i kilkakrotnie przepłucz przygotowaną kaszę jaglaną wrzątkiem. Odcedź i znów przepłucz. Ja zazwyczaj robię to 3 – 4 krotnie.
  2. Wsyp kaszę do rondelka i zalej mlekiem. Dodaj daktyle, olej i szczyptę soli.
  3. Wszystko gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Będzie to około 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania kaszy dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aby się rozpuściła. Jeśli dodajesz kakao lub owoce liofilizowane to dodaj je podczas blendowania.
  5. Po ugotowaniu kaszy zblenduj wszystkie składniki. Jeśli budyń będzie dla Was zbyt gęsty dodaj trochę mleka. Aby uzyskać bardzo gładki, wręcz aksamitny budyń blenduję w blenderze kielichowym.
  6. Podawaj ciepły budyń z ulubionymi owocami, bakaliami czy orzechami.

    Już czekam na letnie owoce, gdy będzie można je wysypać z całym ich aromatem i smakiem na taki budyń. Cieszę się, że poza sezonem są owoce mrożone i liofilizowane 🙂
czekoladowy budyń jaglany

p.s. Już wkrótce zdradzę Wam kolejny przepis z kaszą jaglaną, który pokochały nasze dzieci 🙂

POLECANE WPISY