Bataty pojawiają się w naszym jadłospisie w różnej formie. Uwielbiam pieczone, parowane czy jako składnik curry. Tym razem pojawiła się u nas zupa krem z batatów i marchewki.
Dziś dzieci obchodzą Dzień dinozaura więc dzisiejszej zupie towarzyszą dinozaury, których u nas nie brakuje.
Spis treści
Co zrobić z batatów?
Bataty są dość proste w przygotowaniu i dobrze skomponują się z wieloma składnikami.
Bataty chętnie jemy pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką. Można łączyć z wieloma składnikami i przyprawami wydobywając słodycz lub dodając przypraw i łamiąc słodycz ostrością.
Zrobisz pyszne zapiekanki, zupy, ciasta i desery.
Uwielbiam zabierać jedzenie na wynos i coraz częściej zabieramy je w termosach.
Jeśli chcesz także rozpoczać przygotowywanie posiłków do termosu lub zwyczajnie szukasz gotowych pomysłów, co do nich włożyć zachęcam do poznania mojego EBOOKA z 40 propozycjami na jedzenie do termosu.
Zupa krem z batatów
- 350 – 400 g batatów
- 200 g marchewki
- 200 g pieczonej dyni
(jeśli nie masz dyni możesz zamienić dynię na dodatkowe bataty) - 1,5 litra bulionu warzywnego lub innego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie i maśle. Dodaj połowę kardamonu.
- Marchewkę i batata obierz i pokrojoną w talarki lub kostkę dodaj na patelnię z cebulą.
- Obsmażaj około 4 – 5 minut i dodaj wszystkie warzywa do bulionu.
- Gotuj warzywa do miękkości, dodaj wszystkie przyprawy i zblenduj na gładki krem.
Jak większość zup krem podaję taką zupę z grzankami lub ulubionymi kulkami HELPA ze zbóż ekspandowanych, czyli nadmuchanych powietrzem lub kulkami jaglano – orkiszowymi bądź, jak w tym przypadku płatkami jaglano – gryczanymi .
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie