Kiedy kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam pojedyńcze porcje z bożonarodzeniowego ciasta i udekorowałam jako choinki zachwytom nie było końca. Zresztą w okresie Bożego Narodzenia to jeden z często odwiedzanych wpisów i wiem po Waszych sygnałach, że z niego korzystacie.
Choinki obok ciastek reniferów zawsze robią wrażenie. W tym roku, na prośbę Pierworodnej, powstało porcjowane ciasto w kształcie reniferów. Dzieciaki cieszą się, że mają świąteczne lody na patyku.
Spis treści
Bożonarodzeniowe ciasto Renifery
W tej propozycji możesz wykorzystać sprawdzony przepis na brownie lub biszkopt. Możesz skorzystać z przepisu, który króluje u nas na ciasto choinki lub upiec czekoladową wersję ciasta z burakami.
Ciasto czekoladowe z burakami
Składniki:
- 3 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki pszennej lub kaszki jaglano – owsianej HELPA
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sproszkowanej skóki z pomarańczy
- 250 g startych pieczonych lub ugotowanych buraków
Przygotowanie:
- Jajka ubij na wysokich obrotach razem z cukrem.
- Masło i czekoladę roztop w rondelku lub w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.
- Do przestudzonej masy czekoladowo – maślanej dodaj starte buraczki i wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sproszkowaną skórkę pomarańczy.
- Wszystkie skłądniki wymieszaj na jednolitą masę i wstaw do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.
Do dekoracji 12 ciastek reniferów:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 24 precelki
- 12 czerwonych drażetek na nos
- cukrowe oczka – takie jak TUTAJ!
Polewę czekoladową wykonaj z czekolady i masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej.
Ciasto najlepiej piecz w okrągłej formie. Możesz także wykorzystać kwadratową, ale ciasto z okrągłej prościej pokroić na trójkąty. Możesze także skorzystać z gotowej formy z porcjami w kształcie trójkątów TUTAJ!
Pokrojone trójkąty posmaruj polewą czekoladową i korzystając w dodatków stwórzcie renifery Najlepiej zaproś do tego dzieci.